Poljoprivredna, prehrambena i veterinarska škola Stanka Ožanića ovih se dana ima čime ponositi: njihova je učenica drugog razreda Nikolina Grubešić, inače buduća pekarica, osvojila sjajno drugo mjesto na međunarodnom kongresu slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva Interslast.
Osim što sudjeluju na natjecanjima pekarstva na školskoj, županijskoj i nacionalnoj razini, već dvije godine sudjeluju na ovom međunarodnom kongresu koji se održava u Tuhelju. Kongres sastoji od predavanja, stručnih radionica i natjecateljskog dijela. Natjecatelji su podijeljeni na seniore i juniore:
– Ove godine smo se prijavili za izradu savijača u kategoriji voćne savijače od lisnatog tijesta, na natjecanju Strufest. Po propisima, kora i nadjev moraju biti napravljeni u cijelosti od strane samog natjecatelja. Štrudle i savijače ocjenjivao je profesionalni ocjenjivački sud Hrvatskog kuharskog saveza prema njihovoj listi koja se sastoji od brojnih elemenata (izgled, okus, miris, receptura itd.). Naša se savijača zove “štrudla Dalmatina”, kako smo je sami nazvali, a napravljena je od lisnatog tijesta s nadjevom narančinog džema, rogača i svježih smokava, otkriva nam Linda Segarić, inače dipl. ing. preh. tehnologije i mentorica na natjecanju.
Interslast zapravo promovira izvorne slastice u Republici Hrvatskoj, te im je za cilj promovirati ih i uvrstiti u turističko-ugostiteljsku ponudu.
– Bilo mi je ovo odlično iskustvo. Iz predavanja i stručnih radionica na kojima sam bila sam puno toga naučila. Posebno mi se svidjela radionica o glazuri i načinu ukrašavanju torta. Orijentiraju se i internacionalno, pa su nam tako prikazane i slastice iz Paname i Londona, rekla nam je ambiciozna Nikolina koja ne skriva svoju veliku ljubav prema slastičarstvu.