Agencija za ruralni razvoj Zadrske županije- AGRRA priredila je dvosatni znanstveno stručni skup o nautičkom turizmu kao potencijalu lokalnog razvoja. Skupu je nazočila Ana Dobrović, HTV-ova urednica emisije „More", koja predstavila je svoj Otočki almanah- „Romantic island", kao i prof. dr. sc Josip Faričić prorektor za strategiju razvoja i izdavaštva Sveučilišta u Zadru, koji je govorio o povijesti otoka.

Denis Barić, predsjednik Otočkog sabora govorio je o potencijalima otoka, pri čemu primjećuje kako Zadarska županija ima vrlo visok potencijal za nautički turizam, ali nažalost nije dovoljno iskorišten:

- U Zadarskoj županiji nije dovoljno iskorišten nautički turizam, najviše zbog infrastrukture. Kroz dobru infrastrukturu, možemo držati nivo i održivog i nautičkog turizma. Novi Zakon o otocima daje mogućnost potpora otočkim investitorima te se tako se otvaraju povlastice i povoljnije investicije već u startu. Otočani će dobiti novu indeksaciju otoka, koji će se novom kategorizacijom odvojiti od samog grada Zadra, što znači da će morati obraćati više pažnje na otoke koji mu administativno pripadaju.

Krešimir Laštro, pročelnik Upravnog odjela za pomorsko dobro, more i promet govorio je o postojećem stanju i modelima upravljanja u lukama:

- Zadarska županija bila je prva među pionirima razvoja nautičkog turizma. Na našem području je najviše nautičkih marina, sidrišta i sličnih sadržaja vezanih uz nautiku. Postojeće stanje treba nadoknađivati, evidentno je da fali marina najviše kategorije. Pozitivni primjeri su Ilirija i njihova marina u Biogradu, kao i Olive Island Sutomišćica, istaknuo je Laštro.

Gordan Perić, marina manager SOHA d.o.o. govorio je o trenutnom stanju u nautici, pri čemu primjećuje odlične rezultate u Zadarskoj županiji, ali i određene probleme:

- Problem je što se svakih 10-15 godina otvara marina na zadarskom području ili u bilo kojoj županiji. Cilj ovog skupa je umrežiti lokalnu samoupravu, EU fondove i investitore da što brže iti nvestitori dođu do projekta i počnu graditi marinu. Sinergijom poljoprivrede, turizma i nautike zadržat ćemo ljude na otocima i drugim nerazvijenim priobalnim krajevima i upravo je k tome ova inicijativa usmjerena, komentira Perić.

Osim spomenutih, govornici su bili i Arman Prečinlić, vlasnik Jadranka yachting d.o.o. i marine Mali Lošinj, kao i prof. dr. Peter Jansen iz Dusseldorfa koji se u svom predavanju fokusirao na utjecaj nautičkih lučica i marina na otočki turizam i gospodarstvo.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, prihod od luka nautičkog turizma za 2018. godinu bio je 170 milijuna kuna, što je velika brojka. Prihodi su i vrlo širi kad uzmemo u obzir druge subjekte vezane uz nautički turizam, što dovoljno govori o važnosti daljnjeg razvoja i napredovanja, a pogotovo uz ovako velik potencijal.