Župan Božidar Longin i županijski vijećnik Marko Pupić Bakrač susreli su se danas izvan političke arene. Točnije, u sudnici Općinskog suda u Zadru zbog privatne tužbe za pet kaznenih djela klevete koju je protiv člana Akcije mladih podnio Longin.

Odvjetnik župana Andrej Korljan istaknuo je da je Pupić Bakrač u više navrata "svjesno i namjerno iznosio neistinite činjenične tvrdnje koje mogu naštetiti časti i ugledu tužitelja". Riječ je o izjavama, objavljenima u više tiskanim i internetskih medija, u kojima Pupić Bakrač proziva Longina za pogodovanje slovenskom taksistu Danielu Robniku za produženje koncesije Luci Zadar, zarađivanja milijuna u prodaji udjela u Marini Dalmacija Dogus grupi, malverzacija oko dodjele koncesije za luku Gaženica i povezanosti sa Zdenkom Zrilićem i Turcima, te izjavama nakon istupa na sjednici Županijske skupštine na kojoj je Pupić Bakrač pokazao presliku SMS poruka u kojima stoji kako je Longin izjavio da će ga strpati u zatvor nakon što promijeni kadrove u policiji. Od samog govora na sjednici tužiteljstvo je odustalo jer je ono pod određenim političkim imunitetom. U dokaznom postupku, osim novinskih članaka, iznijet će imovinsku karticu župana, popis dioničara Marine Dalmacija u trenutku prodaje te za svjedoka pozvati, također prozvanog, ravnatelja Lučke Uprave Zadar Roberta Škifića.

U obranu Pupića Bakrača, koji je istaknuo kako se ne osjeća krivim niti po jednoj od tri točke optužbe, uskočit će njegovi stranački kolege Ante Rubeša i Marjana Botić.

- Ja osobno kao političar nikad nikog nisam optužio za klevetu, iako sam bio izvrgnut svakakvim, puno gorim, objedima HDZ-ovih političara. Ovdje nema nikakvih kleveta. Radi se jednostavno o tome da Longin nema intelektualnih kapaciteta niti argumenata kojima bi odgovorio na moje kritike u političkoj areni pa se koristi tužbama pokušavajući me na ovaj način preko institucija ušutkati. To mu naravno neće poći za rukom, rekao je novinarima Pupić Bakrač koji će svoju obranu iznijeti na kraju dokaznog postupka. No dijelove je već jutros iznio u javnosti putem priopćenja za medije.

Prema riječima Longinovog odvjetnika Korljana, takvim publiciranjem slučaja vrši se neprimjeren pritisak na instituciju suda. Od Pupića Bakrača, poručuje, ne traže odštetu, već samo žele presudu kojom će se utvrditi da je počinio kaznena djela klevete na štetu župana. Prozivke na račun intelektualnih sposobnosti Korljan je ocijenio "ispod svakog nivoa". Novo ročište za ovu privatnu parnicu sutkinja Ivana Parać Krišto zakazala je za 27. veljače 2019. godine.