ZADAR - Odbor za dodjelu Plave vrpce Vjesnika koju je preuzeo Sindikat pomoraca u Zadru će dodijeliti posebno priznanje umirovljenom direktoru zadarske Tankerske plovidbe Stanku Baniću. Prijedlog, koji je stigao iz Zadra, točnije od urednika emisije Pomorska večer Vladimira Šetke, danas je obznanjen u Arsenalu.

Damir Herceg, tajnik Odbora Plave vrpce rekao je da se ta nagrada dodjeljuje čovjeku koji je u najvećoj mjeri zaslužan što Zadar ( hrvatsko pomorstvo, op.a)  danas ima respektabilnog nacionalnog brodara. Bez dodatnog obrazloženja koje će, nadajmo se biti izrečeno na svečanoj dodijeli u ponedjeljak poslijepodne. Drugo posebno priznanje ide bordu "Tijat", velikoj kulturnoj baštini hrvatskog pomorstva o kojoj brine skupina šibenskih entuzijasta. O tom 63 godina starom brodu bilo je više govora nego o Baniću koji je sa svojom ekipom spasio najveću brodarsku kompaniju u Hrvatskoj.

Zato je Herceg izrekao tvrdnju kako su zadarski pomorci najhrabriji jer su šest puta dobili Plavu vrpcu. Ove godine ih nema među dobitnicima a niti među nominiranima.

Dobitnik Plave vrpce Vjesnika 2018. u pojedinačnoj konkurenciji je ronilac Andi Marović (30) iz Komiže, koji je 17. i 18. lipnja ove godine u dva navrata pozivan da na otvorenom moru zaroni, pronađe i zatvori dvije rupe na oplati turskog teretnog broda Haksa (85 m) te tako spriječi njegovo potonuće.

U momčadskoj konkurenciji Plava vrpca Vjesnika pripast će Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića, za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i stručnost pripadnika šest vatrogasnih postrojbi i društava s tog područja prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti „Kanga", 7.rujna ove godine kod Pelješca. Posebno su se istaknula 17-orica vatrogasaca koja su ulazila u unutrašnjost jahte kako bi ugasili požar, jer je prijetila opasnost da vatra zahvati tankove s 40 tona dizelskog goriva.

Uz još pet nominacija, Odboru nije bilo lako odlučiti o izboru najvećih pothvata na moru, istaknuo je tajnik iHerceg.

U Odbor je 11 članova:
Pred.kap.Edo Šarunić, ravnatelj Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru; kap. Gordan Papeš, ravnatelj Pomorske škole Bakar; kap. Dragomir Mucić, SPH; kap. Željko Vuković, dobitnik PVV 2014.; dr.sc. Toni Bielić, predstojnik Nautičkog odsjeka Sveučilišta u Zadru; dr.sc. Alen Jugović, dekan Pomorskog fakulteta u Rijeci; Branka Malnar, novinarka Radio Rijeke; Marijan Brubnjak, direktor u Croatia osiguranju; kap. Mario Zorović, predsjednik Udruge hrvatskih posrednika pri zapošljavanju pomoraca (CROSMA); Kristijan Pavić, direktor ACI-ja i Damir Herceg, tajnik Odbora PVV.