U Povljani na otoku Pagu u ponedjeljak je obilježen Dan općine, a tom je prigodom svečano otvorena nova zgrada dječjeg vrtića, u čiju je izgradnju s okolišem uloženo više od 3,7 milijuna kuna.

Većinu financijskih sredstava osiguralo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije pa je čast da otvori novi vrtić pripala resornoj ministrici Gabrijel Žalac, uz općinskog načelnika Ivu Pogorilića i župana Zadarske županije Božidara Longina.

Načelnik Pogorilić je podsjetio da je u vrijeme prijave projekta izgradnje Općina Povljana za potrebe odgoja dvadesetak djece predškolskog uzrasta imala prilagođeni, ali ne i uvjetima zadovoljavajući prostor u Domu kulture u Povljani.

"Ovo je dan koji je za sve nas vrlo značajan, koji za nas znači ulaganje u budućnost i razvoj. U ime svih žitelja zahvaljujem Ministarstvu, Zadarskoj županiji te izvođačima, a našoj djeci želim prekrasne trenutke u ovom vrtiću", rekao je Pogorilić i dodao da je novi dječji vrtić kapaciteta do 35 djece, ovisno o odgojno-obrazovnom programu. Sastoji se od dvije odgojno- pedagoške jedinice s odvojenim sanitarnim čvorom i garderobama, pratećih prostora za odgojitelje, ured, prostor za izolaciju, čajne kuhinje sa spremištem, te garderobe i sanitarije osoblja. Uz vrtić se nalazi prostrano i potpuno opremljeno dječje igralište.

„Ovakvim, ali i sličnim projektima postižemo stvaranje preduvjeta za ostanak mladih i poboljšanje uvjeta za život, a otvaranjem dječjeg vrtića s jaslicama omogućujemo mladim roditeljima bezbrižan rad dok su njihova djeca zbrinuta u prostoru koji potpuno odgovara suvremenim uvjetima boravka i izvođenja predškolskog odgoja. U ovim ekonomskim uvjetima, usmjerili smo snagu i energiju da, uz pomoć Vlade RH, točnije Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije te naše Zadarske županije, uspješno realiziramo ovaj, za našu općinu, veliki projekt", poručio je načelnik Pogorilić.
Župan Zadarske županije Božidar Longin naglasio je da ga posebno vesele ovakvi projekti, jer je upravo jedna od glavnih smjernica Zadarske županije - ulaganje u djecu i mlade obitelji. Podsjetio je kako je prošle godine Zadarska županija znatno povećala rodiljne naknade što je u konačnici rezultiralo s desetak posto više prijava na cjelokupnom području Županije.

„Polazak djeteta u vrtić prvi je susret tih malih osoba sa sustavom. Stoga je od iznimne važnosti koliko stručna znanja odgajatelja, toliko i udobnost i funkcionalnost prostora vrtića. U novom vrtiću mali Povljanci, siguran sam, sretnije će provoditi svoje dane. Zadarska je županija prošle godine sa 100 tisuća kuna pomogla financirati uređenje okoliša vrtića, jer okoliš nije ništa manje važan od same zgrade", istaknuo je župan Longin i naglasio kako je na području Zadarske županije prošle godine pokrenut velik broj projekata izgradnje i dogradnje novih vrtića, kao i rada vrtića u dvije smjene.
„Dio se tih projekata financira kroz sredstva ministarstva Vlade RH, a dobar dio i preko europskih fondova, što pokazuje jasno usmjerenje ove Vlade na osiguravanju što boljih uvjeta za mlade obitelji, a što u konačnici ide i u smjeru glavnih političkih smjernica Zadarske županije - ravnomjernog razvoja svih naših krajeva", kazao je Longin.
Ministrica regionalnog razvoja Gabrijela Žalac istaknula je svoje zadovoljstvo što je ovaj vrtić izgrađen prema suvremenim standardima te je najavila da je ulaganje u djecu i obitelj jedan od prioriteta ove Vlade.

„Zato nam je iznimno važan partnerski odnos općina i gradova sa županijama i ministarstvima. Želimo podržati izgradnju ovakvih objekata kroz proračun RH i fondove Europske unije. Ovaj projekt vrtića vrijedan je 3,7 milijuna kuna, financiran je preko programa EIB 3 i Razvojne banke, te Fonda za financiranje kapitalnih projekata za razvoj otoka. Drago mi je vidjeti da se sustavno ulaže u otočne općine, tako i u Povljanu, jer je jako važan ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske", poručila je ministrica Žalac.

Godišnja priznanja općine Povljana dobili su Noemi Marija Rumora, Klara Škoda, Ivo Tičić, Arijana Tičić, Lovre Bačić, Ive Tičić, Boćarski klub Poljana, posebnu nagradu za promicanje Povljane primio je novinar Šime Vičević, a počasnim građaninom proglašen je Milan Zlopaša.