NOVO Velika potraga za nestalim roniocem dobila je tragičan kraj. Nažalost, u 10.45 sati službenici Lučke kapetanije Zadar pronašli su beživotno tijelo nestalog 50-godišnjaka uz obalu otoka Ista.

Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) izvijestila je resorno Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o jučer i danas poduzetim koordiniranim aktivnostima u Zadarskom akvatoriju, u cilju pronalaska nestalog ronioca.

TIJEK AKCIJE TRAGANJA I SPAŠAVANJA

Službenici MRCC Rijeka pokrenuli su koordiniranu akciju traganja u arhipelagu Dugog otoka za roniocem, E.Š. (rođen 1969. godine), državljanin Republike Hrvatske, čiji nestanak su jučer, 27. svibnja u 17.19 sati prijavili članovi ronilačke skupine, koju je nestali vodio u uvali Brbišćica.

Uz Lučku kapetaniju Zadar i lučke ispostave Sali i Božava u akciju traganja uključena je Pomorska policija Zadar, pripadnici dobrovoljnog vatrogasnog društva Sali (DVD), pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) te Obalna straža, čije zračne jedinice nije bilo moguće angažirati tijekom jučerašnjeg traganja, s obzirom na nepovoljne vremenske uvjete na moru, praćene jakom južinom.

Akcija traganja za nestalim roniocem započela je netom po zaprimljenoj dojavi, a područje traganja tijekom jučerašnjeg dana obuhvatilo je arhipelag Dugog otoka, od uvale Barbišćica prema uvali Sakarun, na sjeverozapadnoj strani Dugog otoka, sukladno smjeru vjetra i morskoj struji.

U 18.15 sati iz Pomorske policije Zadar prenijeli su obavijest službenicima MRCC Rijeka da su pripadnici DVD Sali pronašli ronilačku opremu na obali dugog otoka, nedaleko pozicije nestanka, ali ne i ronilačku brodicu nestaloga te je kopneno traganje nastavljeno uz obalu otoka, dok je gsm - triangulacijom putem signala ustanovljeno da ronilac u trenutku nestanka kod sebe nije imao mobilni uređaj, budući je isti lociran u vozilu nestaloga.

Pripadnici HGSS-a u sklopu traganja koriste zračne dronove, a MRCC Rijeka putem Obalne radio postaje ORP Splitradio od jučer emitira poziv hitnosti (PAN-PAN) prema svim sudionicima u pomorskom prometu područje traganja za nestalim roniocem.

Pomorsko traganje jučer u 20.36 sati zaključeno je u Velome Ratu te je nastavljeno jutros, 28. svibnja u 05.30 sati.

NASTAVAK TRAGANJA - PRONALAZAK TIJELA NESTALOG RONIOCA

Budući da su vremensku uvjeti tijekom jutra bili povoljniji, iz MRCC Rijeka u dogovoru sa zapovjedništvom Obalne straže angažirane su zračne jedinice te je u prvoj etapi, od 05.50h područje traganja pretraživao zrakoplov tip Pilatus, a nastavno je zračno traganje nastavljeno angažiranjem helikoptera iz sastava Obalne straže, sa pripadnicima HGSS-a.

Danas u 09.55 sati službenici MRCC Rijeka zaprimili su obavijest Lučke kapetanije Zadar, čiji službenici su pronašli napuštenu brodicu nestalog ronioca na poziciji jedne nautičke milje zapadno od otoka Škarda, slijedom čega se intenzivno traganje za nestalim nastavilo, a u suradnji sa Policijskom upravom Zadarskom u potragu su angažirani i pripadnici interventne ronilačke jedinice Pomorske policije Zadar te je područje pomorske potrage prošireno od pozicije nestanka prema sjeverozapadu u smjeru Ista, Molata i dalje, kao i obalno područje Velog Rata u smjeru jugoistoka i dalje.

Nažalost, u 10.45 sati službenici Lučke kapetanije Zadar dojavili su o pronalasku beživotnog tijela nestalog ronioca, uz obalu otoka Ista, slijedom čega je MRCC Rijeka obavijestila sve uključene jedinice o prekidu daljnjeg traganja, a sva daljnja postupanja u nadležnosti su Policijske uprave Zadarske.

RANIJE U moru u uvali Brbišćica na Dugom otoku jučer je oko 17 sati nestao 50-godišnji ronilac iz Zaglava. On je kao voditelj tečaja za ronioce zaronio u more kako bi dohvatio brodicu koju je vjetar otpuhao, ali se nakon toga nije pojavio na površini.

U tijeku su potraga i akcija spašavanja u koju su uključeni Lučka kapetanija, brod Pomorske policije i ronioci interventne jedinice PU zadarske.