U organizaciji Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, od 11. do 13. lipnja u IMPACT centru u Zadru, održava se međunarodna konferencija „Održivi razvoj lokalnih zajednica Euro - Mediterana".

Trodnevna konferencija počinje uvodnim govorom Cvjetane Plavša-Matić, upraviteljice Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva. Ovo okupljanje predstavlja svojevrsnu pripremu za uključivanja organizacija civilnoga društva u aktivnosti koje se planiraju za ALF EURO-MED FORUM 2020, koji će se održati u travnju 2020. godine u Šibeniku s ciljem povećanja utjecaja interkulturnog djelovanja suočenog s izazovima lokalnih zajednica Euro-Mediterana.

Konferencija će u tri dana obuhvatiti ove teme: Uloga žena u razvoju lokalnih zajednica na Euro-Mediteranu, Održivi razvoj otoka na Mediteranu, Društveno poduzetništvo - pokretač održivog razvoja na Euro-Mediteranu i Obnovljivi izvori energije - nova snaga Euro-Mediterana.

Od zanimljivih predavanja treba istaknuti ono 11. lipnja, gospodina Puljića iz Zaklade Mozaik koji sudjeluje u panelu na temu Društveno poduzetništvo - pokretač održivog razvoja na Euro-Mediteranu. Zajedno s njime, govorit će gospođa Elena Badeanschi iz Italije (Federazione Trentina della Cooperazione). Valja istaknuti i Rowaidu al Maaitah, članicu Upravnog odbora ALF-te bivšu senatoricu i ministricu visokog obrazovanja iz Jordana, koja će u srijedu, 12. lipnja na Konferenciji govoriti o postignućima žena u razvoju lokalnih zajednica. Adriano Bisello, iz organizacije EURAC i Daniele Messina iz organizacije FMPS iz Italije, posljednjeg će dana, u srijedu 13. lipnja razgovarati o iznimno važnoj i gorućoj temi obnovljivih izvora energije. 

Konferencija okuplja ukupno 90 sudionika i to iz Irske, Belgije, Francuske, Italije, Grčke, Turske, Luksemburga, Maroka, Egipta, Njemačka, Litve, Mađarske, Izraela, Švedske, Bosne i Hercegovine te Finske. Naravno, sudionici su i članovi Hrvatske mreže za suradnju na Euro- Mediteranu.