Srdela snack ponovno je otvoren u Kalima. Koncept kojeg je 2005. godine osmislio dr.Ante Kolega, profesor agromomije iz Kali najavljujući otvaranje lanca od 1000 restorana brze riblje prerane, oživljava Kali tuna.
Ta je tvrtka, najveći zadarski izvoznik sa sjedištem u Kalima, uzela od Općine u najam prostor Srdela snacka a nakon što je tamošnja ribarska zadruga završila u stečaju.
– Vanjski izgled je ušminkan a unutra smo sve preuredili. Dosta se uložilo u sam pogon, kazao nam je Berislav Kolega, voditelj Srdela Snecka.
– Prva tri dana poslovanja i utisci gostiju su više nego dobri. Koncept Srdela snacka obogaćen jelima od tune spremljenih na japanski način, dodaje voditelj Kolega.
Ipak je vlasnik Kali tuna Jiro Kambe, Japanac koji ne posustaje u promociji najbolje tune u svijetu, kako je kazao Kolega za uzgoj te plavorepe ribe u kavezima Kali tuna.
– Na meniju imamo porcije domaće ribe, friške i ovdje ulovljene, od srdele, preko trlje, mola i lgnje uz riblje salate. Ponuda je obogaćena pet, šest jela od tune. Na takav način spremanja, domaći ljudi nisu navikli. Zato je prilika da im Srdela snack to omogući i vjerujte neće se pokajati. Porcija sredele je 35 kuna , ostale ribe po 40 kuna, a lignje su 50 kuna s tartarom, otkriva voditelj ribljeg restorana uz more koji će raditi do listopada.
U samo nekoliko dana, u Kalima, u najribarskijem mjestu na Jadranu, kako im to vole tepati političari, otvorena je ribarnica Galeb i Sredela snack. Kako to? Tako što su Kaljani oduvijek bili poduzetni ljudi i to daje svoje rezultate, komentirao je na naš upit Kolega. Kako u ribarstvu tako u trgovini i ugostiteljstvu. Sve više u turizmu iako sezona kod njih kratko traje. A kada gosti iz Japana otkriju da mogu sushi ili tuna burger pojesti u Kalima od tune koja je tu uzgojena a spremljena na japanski, to bi ih moglo u velikom broju dovesti na otok Ugljan.