Izaslanstvo Hrvatske zajednice općina predvođeno predsjednikom Martinom Baričevićem, boravilo je u službenom posjetu Albaniji i Kosovu. Cilj i svrha samog posjeta bila je formalizacija odličnih odnosa između Hrvatske zajednice općine te Albanske i Kosovske zajednice općina. U petodnevnom službenom posjetu zaključeni su sporazumi sa albanskom stranom čija krovna zajednica općina skrbe o 37 općina. U ime Hrvatske zajednice općina sporazum je potpisao predsjednik HZO-a Martin Baričević, dok je albansku stranu predstavio Agron Haxhmali, višegodišnji operativni voditelj albanskog ureda.

- Mi u Hrvatskoj zajednici općina već duži niz godina izvrsno surađujemo sa našim albanskim kolegama poglavito u kontekstu zajedničkog sudjelovanja u krovnoj zajednici mreža udruženja jedinica lokalne samouprave iz jugoistočne Europe (NALAS), gdje zajedno pridonosimo jačanju međunarodne suradnje kroz multilateralni okvir. Naravno, naši odnosi se reflektiraju i na bilateralnoj razini jer Republika Hrvatska i Albanija imaju mnoge dodirne točke, te kao dva bliska naroda zajedno iznalazimo rješenja za probleme lokalne i područne samouprave, naglasio je Baričević.

U sklopu višednevnog posjeta, izaslanstvo Hrvatske zajednice općina je u pratnji veleposlanice Republike Hrvatske, Sanja Bujas-Juraga, te počasnog konzula Bosne i Hercegovine u Albaniji Dr. Fiqiria (Fikret) Kllari posjetilo zajednicu iseljenika iz Drača koji između ostalog vuku svoje podrijetlo i s prostora Hercegovine.

Isto tako, Hrvatsko izaslanstvo je posjetilo dvije općine u Albaniji, Berat i Kavaja gdje su održani i radni sastanci na temu hrvatsko-albanskih iskustava u pogledu razvoja i uloge lokalne i područne samouprave.

Posljednjeg dana posjeta, izaslanstvo Hrvatske zajednice općina se uputilo na Kosovo gdje je također potpisan sporazum o prijateljstvu dviju Zajednica. U ime kosovske zajednice sporazum je potpisao Agim Veliu, predsjednik Kosovske zajednica općina, te Martin Baričević sa strane Hrvatske zajednice općina. U sklopu posjete Kosovu, izaslanstvo je bilo primljeno i u Parlamentu gdje su također održani radni sastanci sa kosovskim zastupnicima.

U Baričevićevoj pratnji uz djelatnike Tajništva zajednice bio je i načelnik Općine Vojnić Nebojša Andrić koji je ujedno i član Upravnog odbora Hrvatske zajednice općina.