Nakon ljetnih vrućina i morskih radosti Paklenička rivijera ponovno postaje idealna destinacija aktivnog odmora sa planinom u fokusu. Tome svjedoči i program događanja u rujnu i listopadu u izdanju TZO Starigrad, koji nakon ljetnog kolaža kulturno-zabavnih događanja prerasta u niz rekreativno-sportskih manifestacija.

Tako su rivijerom upravo „protutnjali" avanturisti iz cijeloga svijeta na drugom izdanju pustolovne utrke Adventure Race Croatia. Čak 41 četveročlanih timova iz 17 zemalja sudjelovalo je u ovom zahtjevnom petodnevnom natjecanju u disciplinama planinskog trčanja, veslanja i bicikliranja tijekom kojeg vremena su prešli 500 kilometara raznolikog terena uglavnom zadarske regije koja je domaćin natjecanja.

Na Pakleničkoj su rivijeri ove godine obuhvaćeni Tribanj-Kruščica, zaseok Ljubotić, lokaliteti Stap i Kamena galerija, Veliko Rujno, kanjon Velike Paklenice te velebitska mirila, čija je simbolika u likovnom prikazu akademskog slikara Josipa Zankija odabrana i za zaštitni vizualni identitet ovogodišnje utrke.

Odmah po završetku ARC-a u subotu, 14. rujna je krenula još jedna pustolovina nešto drugačijeg karaktera. Iz NP-a Sjeverni Velebit krenulo je treće izdanje višednevne planinarske šetnje Highlander Velebit čiji je cilj u NP-u Paklenica. Najbrži sudionici su stigli na cilj već u nedjelju i time srušili prošlogodišnji najbolji rezultat. No, većina sudionika, kojih je ove godine 250 iz 14 zemalja, očekuje se do srijede, 18. rujna, kada je i proglašenje pobjednika u Starigradu-Paklenici. Naime, posebnost ove pustolovine je i ta da se sudionicima ne nameće tempo prolaska te je jedini uvjet uspješnog završetka proći sve kontrolne točke te stići na cilj u Paklenici unutar pet dana, a unutar tog razdoblja jednostavno uživati u planini.

Oba događaja vrijedna su divljenja i poštovanja prema svim sudionicima koji u tako kratkom vremenu savladavaju iznimno zahtjevne terene i naizgled nepremostive prepreke te pomiču svoje granice, a od svih njih ćete na kraju čuti da je bilo itekako vrijedno truda zbog jedinstvenog doživljaja predivne i raznolike prirode na tako malom prostoru.

Početkom listopada Starigrad-Paklenica će ponovno biti jedan od domaćina renomirane biciklističke utrke CRO Race, slijede Dani otvorenih vrata NP-a Paklenica uz brojna događanja i pogodnosti za posjetitelje, tradicionalna biciklijada Zadar-Paklenica, radionica obnove suhozida u organizaciji JU NP Paklenica...

Nadolazeća jesen je svakako idealno vrijeme za brojne aktivnosti u prirodi koje nudi Paklenička rivijera - od planinarenja i penjanja u Paklenici, vožnji planinskim biciklom, raftinga na Zrmanji, foto safari tura južnim Velebitom i posjeta špiljama. Čak i najjednostavnije šetnje kanjonom Velike Paklenice, poučnim stazama Mirila, Pjeskarica ili Kratko putovanje kroz prošlost, u društvu obitelji ili prijatelja, ispunit će vas pozitivnom energijom koje Velebit ima napretek.