Referirajući se na Izvješće gradonačelnika u kojemu se spominje da je Zadar otvoren grad, Danijela Vukoša (SDP) rekla je da o tome koliko je Zadar otvoren grad svjedoči mural nacističkog vojnika na ulazu u Zadar. Riječ je o Tornadovom muralu na jednoj od zgrada na Bulevaru, na kojoj je vojnik s hrvatskim grbom naslikan s kacigom koja neodoljivo podsjeća na nacističku ikonografiju.

S njenom primjedbom nije se složio (tko drugi?) Duško Vuković (HS), koji ju je upitao koji to simbol - SS, kukasti križ, ona vidi na muralu. Bruno Milin (HDZ) usprotivio se njezinim tvrdnjama, pa i nedavnoj presudi Visokog prekršajnog suda, da je "Za dom spremni" ustaški pozdrav.

- Nema nikakvog problema s pozdravom Za dom spremni (pljesak vijećnika). Pod njim su izginuli najveći sinovi hrvatskog naroda. Smisao tog pozdrava bilo je da se branitelje motivira, a u nedostatku naoružanja i sredstava, kada smo imali samo grablje, izmišljali smo takve pozdrave i nazive postrojbi poput Bojna Rafael Boban. Zamislite da smo toj bojni dali ime Udruga za zbrinjavanje životinja i napadali četnike pod tim imenom. To nema nikakve veze s NDH. Ustaše su činile zločine, niti jedan pripadnik HOS-a nije nekoga nečasno ubio, rekao je Milin.

- Prvo bijelo polje na hrvatskom grbu je na crkvi sv. Marka, više puta se u povijesti javljalo i nema veze s grbom iz Drugog svjetskog rata, koje je imalo slovo "U" u grbu, dodao je Dario Nakić.

- Nemojte biti licemjerni. Da stari hrvatski pozdrav? Zašto Rafael vitez Boban? Je li on bio vitez ili zločinac? Ne relativizirajte stvari, Za dom spremni je ustaški pozdrav, zaključila je raspravu Vukoša, kojoj je predsjedavajući Rade Šimičević rekao da ne koristi govornicu za dociranje vijećnicima.

- Trebamo brisati nepoželjne slike i natpise, dodala je Irena Dragić.