Sljedećeg tjedna, u četvrtak i petak 26. i 27. rujna, u Benkovcu će se obilježiti 25. obljetnica osnutka 134. domobranske pukovnije HV-a. Prvog dana održat će se znanstveno-stručni skup „Biogradsko-benkovački kraj u Domovinskom ratu", pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Drugog dana položit će se vijenci i zapaliti svijeće te održati nekoliko prigodnih događaja.

Pripadnici 134. domobranske pukovnije bili su iskusni branitelji koji su se na početku Domovinskog rata uključili u dragovoljačke postrojbe 1990./1991., zatim su bili od 17. 10. 1991. u 134. brigadi HV-a do njenog gašenja u srpnju 1992. jer se tada pristupilo osnivanju domobranstva pa je većina hrvatskih branitelja benkovačkog kraja nastavila ratni put u 55. domobranskoj bojni Benkovac, do 18. kolovoza 1994. godine, kada su prešli u sastav 134. domobranske pukovnije, do kraja Domovinskog rata.

Radi se o istim hrvatskim braniteljima, ali se mijenjao naziv postrojbi zbog preustroja Hratske vojske. Branili su naselja biogradskog i stankovačkog kraja te su sudjelovali u oslobađanju Ravnih kotara i Bukovice u operaciji Oluja i nakon toga su sudjelovali u drugim operacijama hrvatskih snaga Maestral i Južni potez, izvještava predsjednik Organizacijskog odbora Josip Čerina.