U srijedu, 25. rujna 2019., u Poljoprivrednoj, prehrambenoj i veterinarskoj školi Stanka Ožanića održana je početna konferencija novog projekta "Novim znanjima za zdravije sutra" (Know for Tomorrow), u sklopu Erasmus + programa, odobrenog od strane Agencije za mobilnost i programe EU.

Konferenciju je vodila nastavnica Sanja Mrkić, a sam projekt je prezentirala ravnateljica Jelena Gulan. Projekt je u potpunosti financiran sredstvima EU u iznosu od 69. 941,00, ključna aktivnost 1 u području strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, u trajanju od 12 mjeseci.

Kroz projekt planirane su dvije mobilnosti učenika i nastavnika, u različitim periodima, unutar godine dana, a vezane za primjenu praktičnih znanja struke, odnosno stručno usavršavanje. Na prvu mobilnost odlaze učenici 4. b razreda, u pratnji jednog nastavnika, u razdoblju od 8. do 28. ožujka 2019., u Bragu, Portugal. Učenici će prethodno proći iscrpne pripreme za mobilnost: jezične, kulturološke, stručne i pedagoške kako bi što spremniji i kompetentniji odradili praksu u Portugalu.

Cilj mobilnosti učenika je unaprijediti stručne i poduzetničke vještine i kompetencije učenika koje se odnose na profesionalna područja prehrane i srodnih područja, povećati jezične kompetencije, pridonijeti interkulturalnosti i internacionalnosti, povezati škole s inozemnim partnerima te promovirati svoju školu, kulturu i zemlju.

Mobilnost nastavnika za stručno usavršavanje kroz program Health and Food realizirat će se isto u Portugalu, u razdoblju od 7. do 13. srpnja 2019., od koje se očekuje od nastavnika da usvoje znanja i primjere dobre prakse, kao i razmjenu iskustva s portugalskim kolegama u procesu prerade hrane. Isto tako, bit će u mogućnosti iskusiti rad u prehrambenim laboratorijima za analizu hrane, upoznati se s funkcijama određene opreme, sa sigurnosnim propisima, asistirati u procesu deklaracije proizvoda i usvojiti zakonske regulative hrane prema najnovijim EU standardima.

Vrijednosti koje će svi sudionici mobilnosti dobiti ovim putovanjima su nemjernjive: iskustvo, porast samopouzdanja, poboljšanje komunikacijskih sposobnosti u rada u timu, jačanje znanja stranih jezika, upoznavanje s najsuvremenijim tehnikama, procesima i opremom na području struke i još mnogo toga.