Građanska inicijativa Dani kolektivne sadnje drveća pokrenuta je s idejom da svatko može zasaditi drvo i na taj način doprinijeti poboljšanju vlastite životne sredine, a ujedno i dati svoj doprinos borbi protiv klimatskih promjena. 

Cilj građanske inicijative je potaknuti građane, udruge, tvrtke i ustanove da samostalno ili u suradnji sa svojim lokalnim jedinicama samouprave u tri dana diljem Hrvatske na privatnim i javnim površinama zasade što više stabala kako bi doprinijeli ozelenjivanju svojih životnih sredina i time istaknuli važnosti i brojne dobrobiti drveća i zelenila, osobito u urbaniziranim sredinama.

Građanskoj inicijativi pridružile su se i brojne škole i vrtići u Zadru i Zadarskoj županiji. Njih ukupno 35 na razini cijele županije će u petak, 25. listopada zazeleniti svoja dvorišta i vrtove. Na ovaj način učimo djecu od najranije dobi koliko je važna briga za prirodu i okoliš.

Akciju sadnje drveća podržala je i udruga Eko Zadar. a koja će u subotu 26. listopada u jutarnjim satima provesti akciju čišćenja otapa u šumi kod Dikla. U popodnevnim satima je u perivoju Sfinga organizirano druženje građana uz hranu, piće i radionice za djecu i odrasle, dok će se u večernjim satima održati kviz i razgovor građana o važnosti zelenila u prostorima Knjigozemske.

Akciju je podržao i Ured za komunalne djelatnosti grada Zadra i Nasadi koji će vršiti javnu sadnju na nekoliko različitih lokacija u gradu Zadru. Njihovi djelatnici će kroz nekoliko dana trajanja akcije saditi na prostoru oko Sportskog centra Višnjik. Građani se Nasadima u sadnji mogu pridružiti u četvrtak 24. listopada u perivoju Sfinga, perivoju Vladimira Nazora i uvali Maestral, 25. listopada u perivoju Vrulja te 28. listopada u Ulici Ante Starčevića te u mjesnom odboru Vidikovac.
Hrvatske šume također su podržale ovu akciju na način da su zainteresiranim školama i vrtićima omogućili sadnice pinije, alepskog i planinskog bora. Sadnice za škole i vrtiće donirali su i drugi rasadnici: Eurogarden, Magnolija, Geront i Gardenija.

- Kroz ovu inicijativu želimo posaditi što više stabala diljem Hrvatske i ujedno osnažiti građane da se uključe i postanu stvaratelji budućnosti kakvu žele. Pridružite se se u što većem broju pridruže ovoj akciji, da iskriste vikend i zasade stablo u svojim dvorištima i vrtovima i tako pomognu u borbi za sigurniju i zeleniju budućnost, poručuju iz građanske inicijative "Zasadi drvo, ne budi panj".