Građani Zadra ovih su dana napokon postali svjedoci uklanjanja bankomata iz povijesne jezgre grada. Riječ je o problemu koji je protekle sezone posebno došao do izražaja u Zadru i ostalim turističkim destinacijama diljem Hrvatske zbog čega je Ministarstvo kulture izdalo smjernice, odnosno konzervatorske kriterije za njihovo postavljanje.

Prema neslužbenoj evidenciji Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, s Poluotoka je u kratkom vremenu uklonjeno desetak urađaja koji nemaju suglasnost konzervatora, dok je isto toliko isključeno s napajanja, odnosno stavljeno van funkcije.

- Osigurali smo vlasnicima bankomata primjeren rok od 30 dana za ishodovanje suglasnosti konzervatora i imamo potpuno razumijevanje spram vlasnika poslovnih prostora u kojima se isti nalaze, rekao nam je resorni pročelnik Robertino Dujela. 

Kako doznajemo, za nepoštivanje tog roka predviđene su i visoke novčane kazne, 10 tisuća kuna za pravnu plus 2 tisuće kuna za fizičku/odgovornu osobu, no Dujela vjeruje kako do toga neće doći jer je suradnja s vlasnicima prostora dobra. Resorni pročelnik je nakon naše dojave odmah uputio redare i na novu lokaciju na kojoj je niknuo uređaj za isplatu novca - terasu nedavno zatvorenog popularnog kafića No. 7.