U isto vrijeme kada je Dijana Vican, rektorica zadarskog sveučilišta, potvrdila na Senatu novi mandat prorektora, prof. dr. Ivanka Stričević, koja je to bila i protekle četiri godine, javila se na natječaj za ravnateljsko mjesto u Zagrebu.

I to ne bilo kakvo već prestižno mjesto glavnog ravnatelja/ice Nacionalne i sveučilišne knjižnice (NSK) u Zagrebu. Mjesto na kojem je protekle četiri godine bila Zadranka dr. sci Tatijana Petrić. Ona je zbog toga što Upravno vijeće nije na vrijeme raspisalo natječaj, imenovana za vršiteljicu dužnosti. Naravno da se javila za još jedan mandat kako bi nastavila započete projekte.

Tatijana Petrić

Međutim, dobila je konkurenciju: javile su se i dvije kandidatkinje: obje iz Zagreba. Jedna je dr. sc. Marijana Mišetić, knjižničarska savjetnica pri Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a druga je redovna profesorica, dr. sc. Ivanka Stričević, prorektorica za znanost i informacijsku infrastrukturu. Ona je zadarski kadar, budući da se na zadarskom sveučilištu zaposlila 2007. godine, a godinu dana ranije je u Zagrebu doktorirala. Vraća li se opet u Zagreb, gdje je radila i kao knjižničarka, na to pitanje kao i za motiv zbog čega se javila na natječaj, prof. Stričević nam nije mogla odgovoriti. Dobili smo je u vožnji prema Zagrebu. Samo nam je potvrdila kako se javila na natječaj te kako je u Zadar došla 2007. a ne 2003. godine kako je objavljeno.

Ivanka Stričević

Iz njezinog životopisa, vidljivo je kako je znanstvenu karijeru napravila na zadarskom sveučilištu na kojem je potvrđena za prorektoricu. To su mjesto do sada samo dvoje, i to Zadrana, napustili iz posve drugačijih razloga.

U svakom slučaju zadarski kadar će konkurirati Zadranki za ravnateljsko mjesto Nacionalne i sveučilišne biblioteke na kojem je do sad bilo troje Zadrana.

Upravno vijeća NSK na čelu s dr. sc. Jozom Ivanovićem, višim arhivistom, trebalo bi donijeti odluku u skladu s europskim standardima koje je premijer Plenković prije koji dan najavio u hrvatskom planu presjedavanjem EU, najavljenom baš u grandioznom prostoru NSK.