Danas je petorica mladića, uključena u slučaj silovanja maloljetnice iz okolice Zadra, puštena iz istražnog zatvora u kojem su završili 17. listopada nakon odluke Izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Zadru. Oni su im nakon žalbe na odluku suca Ivana Marković odredili pritvor do mjesec dana.

Budući da su ispitani svi svjedoci, prestala je opasnost od utjecaja na svjedoke, a time i razlog za njihovo pritvaranje. Mladići su stoga pušteni na slobodu. ŽDO ih sumnjiči za spolni odnos bez pristanka žrtve. Samo jedan od njih sumnjiči se za silovanje. Radi se o dva kaznena djela kojima su, ako se dokažu u sudskom postupku, i različite kazne.

Objavljujemo priopćenje državnog odvjetništva:

- Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, u kaznenom predmetu protiv petorice osumnjičenika zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela protiv spolne slobode, prijetnje i tjelesne ozljede, ispitalo sve svjedoke slijedom čega, po stavu suda, više ne postoji zakonski osnov iz čl. 123. st. 1. toč 2. ZKP-a za zadržavanje osumnjičenika u istražnom zatvoru odnosno ne postoji više bojazan da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, pa je sudac istrage Županijskog suda u Zadru pustio osumnjičenike na slobodu.

Podsjetimo, u ovom kaznenom postupku Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je još 12. listopada 2019., nakon ispitivanja svih osumnjičenika, predložilo odrediti istražni zatvor protiv petorice mlađih punoljetnika zbog teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 2., bludnih radnji iz čl. 155. st. 2., iskorištavanje djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2., prijetnje iz čl. 139. st. 2. i 4. i tjelesne ozljede iz čl. 117. st. 1. i 2. Kaznenog zakona na štetu djeteta.

Sudac istrage odbio je prijedlog ovog državnog odvjetništva za određivanje istražnog zatvora temeljem zakonske osnove iz čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP iz razloga što niti jedan od osumnjičenika do sada nije ni kazneno ni prekršajno evidentiran, dok je u zamjenu za zakonski osnov istražnog zatvora iz čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP odredio mjere opreza obaveznog javljanja Policijskoj upravi zadarskoj, zabrane približavanja maloljetnoj oštećenici te zabranu uspostavljanja ili održavanja veze sa njom. U istom rješenju, sudac istrage je suglasan sa prijedlogom da egzistira osnovana sumnja da su svi osumnjičenici počinili navedena kaznena djela.

Na ovakvo rješenje suca istrage uslijedila je žalba ovog državnog odvjetništva koju je vijeće za mladež Županijskog suda u Zadru djelomično usvojilo tako da je preinačeno pobijano rješenje te je svim osumnjičenicima mlađim punoljetnicima određen istražni zatvor zbog opasnosti da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke (čl. 123. st. 1. toč. 2. ZKP-a), dok je odbijen prijedlog za određivanje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja kaznenih djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. ZKP-a).