ZADAR- Uz dosadašnje spoznaje o zadarskim bedemima, gradilište na Muraju je, po svemu sudeći, otvorilo novi povijesni trag o tome da je njihova gradnja počela još u 13. stoljeću.

Pokazala su to arheološka istraživanja, a za nađene ostatke zida konzervatorski nadzor, kojeg provodi Barbara Peranić, reći će kako to "još uvijek ispred ima riječ vjerojatno". Pouzdano će se znati tek po završetku arheoloških istraživanja, kojih su prošlog tjedna ometali vremenski uvjeti. Uz tri planirane sonde iz koje smo dobili prve informacije, u planu je otvaranje četvrte na mjestu novih arheoloških otkrića.

Tamo je jučer bilo najživlje, jer su arheolozi uklanjali zemljane nanose koje je kiša ponovno vratila na mjesta koja su prethodno očišćena. U sve tri sonde pretpostavke su se potvrdile na licu mjesta, kazala nam je arheologinja Filipa Jurković Pešić sa zadarskog sveučilišta. Ona je jučer imala pune ruke posla, kao i motiku s kojom je čistila vlažnu zemlju s krova otvora bedema kojim se ulazi na pijacu. Ta vrata su bila pokrivena kupama, a u proširenom dijelu je popločanje kamenom.

Ulazi kroz bedeme probijani su od 16. do 19. stoljeća kada su bedemi, podsjeća nadzorna arheologinja, izgubili obrambenu funkciju i počeli se otvarati. Posljednji ulaz u Grad bila su Nova vrata, izgrađena za vrijeme talijanske vlasti u Zadru, 30-ih godina prošlog stoljeća. Na lokaciji najstarijeg nalaza o gradnji bedema nalaze se i ostaci talijanskog bunkera.

- Projektom uređenja bedema, sva ta vrata će dobiti hidroizolaciju i zato se kopa do zadnjeg stamenog sloja, objašnjava nam Ante Ćurković, pomoćnik pročelnika za EU fondova, odjela koji je nositelj tog zahvata započetog u rujnu s rokom od 12 mjeseci.

Kiša im ne ide na ruku, ali i na to se računalo na gradilištu, dužine 790 metara. Kada završimo s arheološkim istraživanjima, moramo operativno povezati gradilište kako bi se na njemu brže i efikanije radilo, najavio nas je vodič kroz taj EU projekt. Ovako nad Novim vratima jučer su radili iz Minigradnje, izvođaču radova iz Vodica, a nad vratima ulaza u pijacu, svoje poslove obavljali su arheolozi.

Šetnja zemljanim bedemima, dva mjeseca od početka radova, otvara nove vizure tog prostora velikog potencijala. Na njemu su vidljivi ostaci nekih asfaltnih slojeva prije posljednje ceste koja je prolazila Murajem. Spomenik osnivanja partijske ćelije je zaštićen po traženju konzervatora koji zbog zaštite UNESCO-a bdiju nad ovim projektom. Nailazimo na ogromne panjeve koji su bili zakopani u zemlji nakon sječe stabala. Stoljetni drvored crnika, nažalost, nije u najboljem stanju, što je posljedica lošeg održavanja. Jedno osušeno stablo posječeno je na početku, druga crnika po sredini naočigled propada i mora je se ukloniti. Drvored crnika, prema projektu ostaje.

- Stabla koja su se morala ukloniti, bit će zamijenjena s novim, najavio je po tko zna koji put Ante Ćurković, voditelj projekta revitalizacije tog bedema. Gradilište "teško" 24 milijuna kuna sa sadašnjih dimenzija, bit će prošireno na cijeli potez Ulice zadarskih pobuna koja počinje na dodiru s Ulicom Narodnog lista pa sve do Malog Arsenala.