Zadranka dr. sci Tatijana Petrić više neće voditi Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu a na njezino mjesto će zasjesti zadarska prorektorica prof.dr.sc. Ivanka Stričević.

Odlučeno je to na zatvorenoj sjednici Vlade na kojoj je razriješena vršiteljica dužnosti glavne ravnateljice (a ne ravnatelja, kako je to napisano u objavi na stranici Vlade) Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu dr. sc. Tatijana Petrić, s danom 31. siječnja 2020., a novom je glavnom ravnateljicom, temeljem provedenog postupka po raspisanom natječaju, imenovana prof.dr.sc. Ivanka Stričević, s danom 1. veljače 2020. godine.

Očekivana je to odluka koja ima politički predznak. Nitko od dobro upućenih ne dvoji u dokazane sposobnosti i rezultate koje je na čelu te značajne ustanove kulture i obrazovanja postigla Tatijana Petrić. No, nju je imenovala SDP-ova Vlada, a ova je htjela svog kandidata koji joj je poslan iz Zadra. Nova ravnateljica ima sve uvjete za to radno mjesto te se Ivanka Stričević vraća iz Zadra u svoj Zagreb. Ona je na zadarskom sveučilištu zaposlena 2007. godine.
U listopadu joj je potvrđen drugi mandat prorektorice za znanost i informacijsku infrastrukturu.

U sveučilišnim kuloarima nije bilo dvojbe da će Stričević biti nova glavna ravnateljica samim time što se i javila na natječaj. Više se razglabalo o tome tko će biti novi prorektor. Za sada je jedno, jedino ime u igri i to prof. dr. sci Zvjezdana Penezića s Odjela psihologije koji je autentični zadarski kadar.