Predstavnici gradova, općina, institucija i ustanova iz cijele županije pozorno su jučer u prostorijama COIN-a pratili mogućnosti koje im se pružaju za financiranje njihovih projektnih ideja sredstvima iz EU fondova, a koje su im prezentirali djelatnici Agencije za razvoj Zadarske županije.

ZADRA NOVA, naime, na raspolaganju ima 33.050.497,28 kuna, od čega bespovratnih 28.092.922,67 kuna, kako bi kroz podršku javnopravnim tijelima do 2023. godine povećala korištenje sredstava EU fondova u Zadarskoj županiji.

- Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator razvoja svakog je dana tu za vas, bilo da nam se sami obratite za pomoć, bilo da vam se mi obraćamo s prijedlozima za sudjelovanje u projektima, savjetom ili podrškom. Upravo zato jer je naša uloga koordinirati razvojem županije, odnosno prinositi dobrobiti zajednice, projekt koji ćemo vam danas predstaviti nazvali smo ZADRA NOVA ZA VAS. Sredstva ovog projekta omogućavaju pružanje izravne pomoći županiji, općinama, gradovima i ustanovama u Zadarskoj županiji. Pa tako kroz ovaj projekt djelatnici Agencije izrađuju strateške i provedbene dokumente regionalne razine te pružaju stručnu pomoć javnopravnim tijelima u pripremi i provedbi projekata koji se financiraju iz EU fondova, istaknula je na jučerašnjem predstavljanju projekta ravnateljica Agencije Marina Dujmović Vuković dodajući kako je u tijeku izrada Plana razvoja Zadarske županije za razdoblje od 2021. do 2027. godine čije se predstavljanje očekuje u drugoj polovici sljedeće godine.

Osim izrade više razvojnih planova, aktivnosti projekta, kojih je predstavila viša savjetnica na ugovorenom projektu Marija Dušević, uključuju i upis razvojnih projekata u središnji elektronički registar razvojnih projekata, kao važan kriterij prilikom ocjene, mjere informiranja i obrazovne aktivnosti. Regionalni centri kompetentnosti i izgradnja dnevne bolnice Opće bolnice Zadar, primjeri su projekata za koje su ustanove upravo uz pomoć ZADRA NOVE povukle milijune kuna iz EU fondova.

Umjetnički i kulturni programi, popularizacija znanosti, internacionalizacija poslovanja MSP-ova, predškolske i školske djelatnosti, sanacija zatvorenih odlagališta neopasnog otpada, nabava električnih autobusa, samo je dio tema otvorenih i najavljenih natječaja koje je predstavio Ive Surić, voditelj odjela za pripremu programa i projekata ZADRE NOVE.

Na putu do realizacije stoji složena papirologija s kojom se u ZADRI NOVI znaju nositi pa pozivaju sve zainteresirane da im se obrate. Projekt ZADRA NOVA ZA VAS je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedba projekta započela je 1. svibnja 2019. godine te završava 31. prosinca 2023. godine.