Novi direktor Radija BnM Željko Domitrović podnio je na Trgovačkom sudu u Zadru zahtjev za predstečajni postupak nad tvrtkom Croata d.o.o., nakladnikom radija. Iako je direktorica u odlasku Nikolina Kovačević nakon afere s namještanjem nagradne igre javno rekla kako je podnijela ostavku, ona se u registru i odluci Trgovačkog suda još uvijek vodi kao zakonski zastupnik Radija BnM, ali joj je od studenog kao zakonski zastupnik pridodan Domitrović.

On je 23. prosinca podnio dopunjeni prijedlog za otvaranje predstečajnoga postupka, navodeći da u Očevidniku redoslijeda osnova za plaćanje kojeg vodi Fina Croata ima evidentirane neizvršene osnove za plaćanje u iznosu od 182.450,12 kuna koje je trebalo, na temelju valjanih osnova za plaćanje, bez daljnjeg pristanka istoga naplatiti s bilo kojeg od njegovih računa, te 32 dana neprekidne blokade računa na dan 19. studenog 2019. S obzirom na to da su ispunjene sve pretpostavke za otvaranje predstečajnog postupka, sutkinja Tina Grgas odredila je povjerenika Branka Petanjeka, a ročište radi ispitivanja tražbina odredila za dan 21. travnja 2020.

Suosnivači Croate su Biograd na Moru te općine Sv. Filip i Jakov, Pakoštane i Pašman. Prema podnesenom izvješću, gubitak za 2018. godinu je 45.588 kuna, a do 30. rujna ove godine 213 tisuća kuna. Za doprinose i plaće u prvih devet mjeseci isplaćeno je blizu 800 tisuća kuna. Ukupne tražbine pravnih subjekata (Hanza media, KK Zadar, odvjetničko društvo itd.) su oko 300 tisuća kuna, dok se od plaća najviše duguje bivšoj direktorici, 36 tisuća kuna.

Predstečajnim planom u sljedećoj godini namjareva se uštedjeti na trošku zaposlenika, što znači da će neminovno doći do otkaza i/ili smanjenja plaća zaposlenicima. "Plan koji može podržati razvoj tvrtke u svrhu postizanja likvidnosti, te kontinuiranog rasta iste, jest da se namire obveze prema svim vjerovnicima i to u 100% iznosu glavnice utvrđenih tražbina, dok bi vjerovnici pristali na odgodu plaćanja od 6 mjeseci, a gdje bi istovremeno pristali na otpis eventualno već obračunatih kamata, te na neobračunavanje daljnjih kamata do isplate. Model rješavanja obveza prema zaposlenicima jednako je primjenjiv kao i kod ostalih vjerovnika osim u dijelu koji se odnosi na odgodu plaćanja s počekom od 6 mjeseci, budući da bi se istima neto iznos plaće isplatio u skladu s mogućnostima, odmah po deblokadi poslovnog računa tvrtke", naveo je Domitrović.