Jedan od četvorice ginekologa kojima je HZZO u Zadru naredio upis prekobrojnih pacijentica, dr. med. Domagoj Krpina, iskazao je svoje nezadovoljstvo radom u primarnoj zaštiti. Kao specijalist ginekologije i opstetricije sa statusom „koncesionara", dr. Krpina je pristao iznijeti svoje viđenje problematike u primarnoj zdravstvenoj zaštiti kao netko tko je u svakodnevnom u kontaktu s pacijentima, budući da više instance, kako je istaknuo, nemaj doticaj s realnošću.

Zbog čega ste Vi, kao i ostali ginekolozi nezadovoljni s Renatom Bek, ravnateljicom Doma zdravlja (DZ) u sklopu kojeg ste zaposleni sa statusom koncesionara?

Odnos nas koncesionara i ravnateljice ne štima. Jasna mi je njezina odgovornost prema Upravnom vijeću (UV) i Županiji tj. HDZ-u kao pobjedniku na izborima, koja je u raskoraku/suprotnosti u odnosu prema nama. Ne može na nama „trenirati strogoću" tako da nam ne osigura osnovne uvjete za rad a prema UV ona je ta, "sposobna" koja Dom zdravlja drži u „pozitivi". Ona se prema nama ponaša kao...zadržat ću mišljenje za sebe. Argumentirani razgovor nikad ne prođe dobro. Ja znam da postoje pojam „minimum" opreme za ordinaciju koja ne uključuje UZV aparat, ali uključuje sve ostalo, te da mi imamo tzv „standardnu" opremu koja uključuje UZV aparat, ali kad nam se npr. pokvari sterilizator ravnateljica DZ ga ne želi nabaviti, odnosno popraviti. Pa nije nam valjda iznajmila samo ova „4 zida" već i opremu u ambulanti!

Posebno nam naplaćuje korištenje UZV, korištenje lifta (?!), sad je i povećan najam prostora bez ikakve odluke ili kriterija. U svezi podizanje cijena najma (dosada u 5 godina koncesije sam uplatio cca 13000€... pomnožite sa trenutnim brojem koncesionara, opća, pedijatrija i mi pa će te vidjeti o kojim se novcima radi... neki su i više od 10 g koncesionari) predlagalo se pet cijena najamnine, od 600 do 1800 kuna. Sada nam je podignuto s 1250kn (koja su u tzv „hladnom pogonu" koji nam daje HZZO) na 3000 kn za korištenje pola ambulante. (3000kn plaća doktorica iz suprotne smjene, ukupno znaći 6000kn), što znači sljedećih 5 godina samo s moje strane oko 24000€. Ovo je čista tržišna cijena najma, iako ova djelatnost ne "posluje" po tržišnim principima.

Županija je tebala donijeti odluku o kriterijima za određivanje najamnine, a je li donijela? Ja je vidio nisam. Izdiferencirala su se još tri pitanja. Gdje ide taj novac? Koliki je broj zaposlenika DZ-a? Jesam li ja mogao bolje „oplemeniti" taj novac? (mojih uplaćenih 13000€ se troši uglavnom na način koji nema veze sa zdravstvenom zaštitom). Ignorirala se moja molba za popravkom prozora u ordinaciji (da nekog ne ubije ja sam ga zakucao), ignorira se popravak utičnice za struju (ne diram jer se ne razumijem u struju ali je dalje opasno jer vire žice), ignorira popravak kompjutora (sam sam kupio novi kompjutor)

Još malo pa će se sjetiti naplatiti i održavanje okoliša ili parkirnih mjesta? Kadrovska politika DZ nije dobra, kasni se u svakom pogledu poglaviti pri otvaranju specijalizacija iz ginekologije obzirom da mreža nije popunjena. Nedostaje 7 ginekologa. Što se čeka ne znam, da li „podoban" kadar, kadar koji će ovisiti o ...ili već kome ili što li već? Čemu služi UV DZ-a, je li uopće ima kontakt s PZZ tj zna li ono uopće ovu problematiku ili su tamo ljudi dostatni sami sebi? I što imate? Imate odluku dvoje kolega da prestanu raditi na ovu torturu. S nama nitko ne razgovara već nam se sve nameće. Mi nemamo „ni pomoćnika ni zamjenika" kao mnoge ustanove, već sami radimo odgovorni posao.

Kakva je u cijelom sustavu uloga HZZO koji financira i određuje kriterije primarne zdravstvene zaštite?

Prvi je problem što nema tzv „košarice usluga" koja bi odredila što pacijent točno ima za novac koji odvaja za zdravstvo! Također navodim tzv „dumping cijena" HZZO-a, nemogućnost legalne zamjene pri bolovanju ili godišnjem odmoru. Što se tiće legalnih zamjena i bolovanja u velikom smo problemu ako obolimo i moramo na duga bolovanja, vrlo vjerojatno bi ostali bez ordinacije i posla, najbolji primjer Vam je dr Jusup. Nemamo ni „vremenski normativ" koji trebamo imati za preglede već se radi na „ho-ruk"!

Za jednu pacijenticu, koja dolazi na kontrolu, potrebno je 3-4min za skidanje, 3-4min da nešto kaže, 3-4 min za pregled i PAPA test te bi trebalo bar 7-10 min za UZV što ukupno iznosti cca 20min, što upućuje na 3 žena po satu vremena što dalje upućuje na 21 ženu u 7 sati rada uz dodatnih pola sata odmora, a onih ostatnih pola sata do 8-satnog radnog vremena, odrađujemo subotama. Ovo govorim samo o ženama koje nemaju problem (kontrole), a što je s trudnicama i s ženama koje imaju problem, koliko vremena možemo potrošiti na njih? Za trudnice treba minimalno 35-45min a onaj tko ima velik broj trudnica u velikom je problemu. Mi riješavamo i do 40 žena dnevno, na ovaj ili onaj način. Kako? Tako da sve reduciramo!PACIJENT bi trebao biti u središtu, ne mi. Odmah nastaje problem-pacijent ima sva prava, koja se jednostavno u financijski i/iIi vremenski predviđenim okvirima ne mogu održati, odnosno zadovoljit.

Navodim i prebačaj mjesečnih financija (odrađenih DTP-a) koji se u 02 mjesecu tekuće godine za prošlu godinu jednostavno izbriše od strane HZZO-a. Slobodno se raspitajte malo u HZZO-u. S uputnicama i receptima je također zbrka, za jedan običan zahvat traži se i do 3 uputnice? Svojevremeno se tražilo i do 7.

Dolazimo do kjučnog problema koji je doveo do pobune u Domu zdravlja. Kako komentirate dodatani upis pacijentica koje su ostale bez dvoje ginekologa krajem prošle godine?

Mi smo vlasnici djelatnosti. Nakalemljen nam je broj pacijenata-9000 (sprema se 12000), upis od 12godina i više, administracija, imamo odgovornost prema svima (pacijenti, DZ, HZZO-u....) a ništa nas se ne pita! Nema normativa i standarda za vrednovanje našeg rada, ne otvaraju se nove specijalizacije, tko je tome krvi? Nama se onda jednostranom odlukom HZZO-a digne broj pacijenata?!

Kad malo progovorite HZZO nam poveća broj pacijenata sa 7000 na 9000, optimalno bi bilo 4200 (preporuka Povjerenstva PZZ HLZ koja se jednostavno ignorira), ubrzo će nam se povećati na 12000. Kad kažete da ne možete ovako raditi i da nećete upisivati prijeti nam se inspekcijama, komisijama i sl.

I ja razmišljam da se povučem kao i dvije kolegice jer nas gore navedeni ostavljaju na „cjedilu" te svojim neadekvatnim radom i postupcima potenciraju konflikt između nas liječnika i pacijenata te samih liječnika.

Kakav je odnos ginekologa u Domu zdravlja prema privatnoj i bolničkoj ginekološkoj praksi ?

U našem slučaju „liječnik je liječniku-vuk"!. Mi sami nismo počistili pred svojim vratima!

Kolege privatni ginekolog i Zakon o obveznom zdravstvenom osiguranju članak 34 stavak 3 nam daje za pravo da ne pišemo preporuke privatnih ginekologa? Ne želim preuzeti odgovornost bez pregleda! Normalne trudnoće nam se nameću kao patološke. Neka se onda jasno i glasno kaže (HZZO) da su trudnička bolovanja „demografska i socijalna" mjera za boljitak države pa ćemo riješiti bar jedan problem.

Kolege bolnički ginekolozi - sebi su dali za pravo provjeru naših nalaza-prihvatljivo, prigovaram im pregled „svojih" pacijenata u dežurstvima i radnom vremenu, a „ostale" ne žele ni vidjeti.

Dodajmo svemu ovome kako je kroz ambulantu dr. Krpine jučer do 19 sati prošlo 76 žena, a da ih je još čekalo na završetak njegove poslijepodnevne smjena u kojoj prvi udar pacijentica ide prema medicinskoj sestri Zagorki Jablan.