Udruga za prirodu, okoliš, održivi razvoj i turizam "Lončari" krajem travnja organizira volontersku akciju čišćenja "Rijeka Bijela - It is not too late". Na loše stanje ove krške ljepotice nedavno je upozorio Zadranin Vladimir Miketa, koji je snimio ekološki film.


View on YouTube

 

- Miketa u svom kratkom filmu pokazuje svu apsurdnost ovoga kraja, te problematiku zagađenja i nebrige za prirodne ljepote koje nas okružuju, kao i značaj ovog lokaliteta koji ima za obrovački okrug. Stoga želimo organizirati volontersku akciju čićenja zapadnog prilaza izvoru rijeke Bijele. Od izuzetne važnosti je uključiti lokalno stanovništvo u ovu akciju, kako bi dublje shvatili problem koji je nastao, te institucije, ekološke udruge i volontere, poručuju iz udruge.

Rijeka Bijela jedinstven je fenomen u Dalmaciji, koja izvire iz špilje na oko 300 metara nadmorske visine. Kanjon ove rijeke takođe je rijedak primjer strukture od otopljenog vapnenca, te poprima bijelu boju, po čemu je isti i dobio ime. Iznad toka ove prirodne ljepotice, izdižu se stijene od kojih su neke visoke i preko 300 m i na kojima se nalaze deseci pravaca za sportsko penjanje,kao što su high line i drugi slični sportovi. Ova lokacija, zbog svoje specifične prirode, te geografske pozicije (nadomak Novigradskog i Karaniskog mora), postala je veoma zanimljiva ljubiteljima prirode, sportašima i turistima.

Do izvora rijeke Bijele stiže se cestom (makadam i asfalt), koja kreće od odvajanja sa glavne magistrale (pravac Obrovac - Karin Gornji). Na kraju iste, na 4 km udaljenosti od glavne magistrale, nalaze se sela Lončari i Radeke, u kojima živi tek nekoliko obitelji, te je iz tog razloga ovaj kraj zbog svoje izoliranosti, tijekom godina postao pogodan za odlaganje otpada, najviše krupnog otpada i građevinskog materijala.

Deponij smeća i otpada nalazi se na dužini od jednog kilometara i više, uz samu cestu koja vodi ka punktu od kojeg se kreće ka izvoru rijeke Bijele. Također, od samog polazišta ka izvoru i kanjonu, jedan dio staze posut je tonama djelića stakla koji su se tu našli poslje Domovinskog rata i od tada nisu nikada uklonjeni. Ovo staklo formiralo je stakleno utabanu stazu po kojoj šetači neminovno moraju proći, te se gubi svaki osjećaj šetanja prirodom. Lokalno stanovništvo i dalje nastavlja odlagati otpad na ovoj lokaciji, te se ne shvaća bogatstvo okoliša kojim je okruženo. Do sada također, nisu poduzete nikakve mere niti akcije uklanjanja ovog otpada, kao niti provedena edukacija lokalnog stanovništva.

Akcija će se održati 25. i 26. travnja 2020. godine, a svi zainteresirani mogu se javiti na email [email protected] kako bi se uključili u akciju. Za sve sudionike bit će organiziran ručak, a na dar će dobiti majicu "Rijeka Bijela-It is not too late 25-26. 04. 2020."