Na Narodnom se trgu danas održao prosvjed "Pošto žensko zdravlje" u organizaciji Antifjake i Platforme za reproduktivnu pravdu. Povod još jedne inicijative je nedostatak ginekoloških timova u Zadru i činjenice da je čak 13.000 žena u Zadru ostalo bez primarne ginekološke skrbi, dok se u Hrvatskoj ta brojka penje na više od 400 tisuća žena koje nemaju svog izabranog liječnika.

- Pozdravljam ovu inicijativu. Poanta je u tome što mi ginekolozi radimo u nemogućim uvjetima, odnosno uvjetima u kojima ne možemo pružiti skrb koju žena zaslužuje. Postojeći sustav kao takav ne funkcionira i treba ga iz korijena promijeniti, izjavio je ginekolog Ivica Žuvela, koji radi u Benkovcu.

Pomalo je ironična i situacija da se jučer obilježio Svjetski dan borbe protiv raka vrata grlića maternice, a žene nisu u mogućnosti ići na preventivne preglede. S jedne strane promiče se prevencija, a s druge strane nema uvjeta pod kojima bi se ona provela. Koji je prijedlog rješenja?

- Ukoliko pacijentica ne može doći do termina kod svog ginekologa, pregled bi se trebao obaviti kod privatnika nakon čega bi HZZO, uz predočenje računa, trebao refundirati novac. Kako je Zavod za javno zdravstvo direktno odgovoran za ovu situaciju, tako bi trebao snositi i njezine posljedice. Privatnici koji sad imaju sve više posla, jer mi fizički ne možemo stići, trebali bi moći izdavati doznake za bolovanja i uputnice. Lako je to rješivo ako HZZO otvori jedan poseban šalter za pacijentice koje moraju koristiti privatne ginekologe, zaključuje Žuvela.

Da ovo nije samo zadarski, već i nacionalni problem, upozorila je ginekologinja Marija Divić, ujedno i predsjednica Sekcije ginekologa Hrvatske udruge ugovornih ordinacija:

- Na ovaj smo problem godinama upozoravali. Nema ginekologa, pedijatara, liječnika obiteljske i dentalne medicine - sustav je potpuno devastiran. Zavod zarađuje na tome što pola milijuna osiguranika zdravstvene zaštite nema pravo na izbor liječnika primarne zdravstvene zaštite. Najgori je ipak problem u ginekologiji. Doktori su "prebukirani" i iscrpljeni pa ćemo opet doći do slučaja Metković/Obrovac u kojima će u konačnici ponovno stradati pacijenti. Rješenje je promijeniti premijera, koji već pola godine ne odgovara na otvoreno pismo naše udruge ugovorne ordinacije i na pismo povjerenstva za primarnu zdravstvenu zaštitu, naglašava Divić.

Držeći transparent s nacrtanim ženskim spolnim organom na kojem je pisalo "Dukiću p(r)oviri" na prosvjedu su viđeni vijećnici SDP-a Jure Zubčić i Daniel Radeta. Bio je ondje i sveučilišni profesor filozofije i saborski zastupnik Marko Vučetić. Uz zvižduke nezadovoljne žene, njih oko 50-ak, držale su i natpise poput "skrbi da ne svrbi", "ginekologiju na pregled", "primalje znaju" i "Kujundžiću, više tvojih afera nego ginekologa". One su se također, prije i nakon prosvjeda, upisivale u "novu ginekološku ordinaciju dr. Dukića".

- Ovim prosvjedom zahtijevamo da se javno zdravstvo prestane privatizirati i da bude besplatno za svih. Struka je upozorila kako mogu raditi s maksimalno 4200 pacijentica, dok je pravilnik HZZO-a napravio normu od devet tisuća! To znači par minuta godišnje za svaku ženu. Kakvu skrb može žena dobiti u par minuta godišnje?!, pita se predstavnica Platforme za reproduktivnu pravdu Petra Karmelić.

Konačno, članica Antifjake Marija Jerončić ponovila je zahtjeve organizatora koji su sljedeći: hitna izrada akcijskog plana za zdravlje žena, ostavka ministra Milana Kujundžića, veća ulaganja u zdravstveni sustav, omogućavanje primaljama da pružaju skrb zdravim ženama, jednak pristup primarnoj zdravstvenoj skrbi za sve žene i optimizaciju sustava za žene s invaliditetom. Uz zahtjeve, na prosvjedu su čitana i anonimna svjedočanstva žena, odnosno njihova iskustva u potrazi za ginekološkom skrbi.