Danas je posljednji dan natječaja kojeg je raspisala Zadarska županija kako bi popunila službu pri Odjelu za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove kojoj je ostako još 12 tisuća neriješenih predmeta legalizacije.

Najveći broj, čak osam radnih mjesta otvara se ponovno u Zadru. Posao je to na određeno vrijeme od šest mjeseci s mogućnosti produžetka na rok od tri godine. Takav model zapošljavanja obio se o glavu, jer je služba ostala praktički na dva čovjeka. S obzirom da su se uvjeti na tržištu rada bitno izmijenili pa mladi inženjeri više ne moraju raditi u Županiji za nižu plaću, kako je to bilo 2013. godine kada je bila navala na taj posao, struka građevine, prava ili arhitekture traži se samo za jedno radno mjesto. Radi se o samostalnom upravnom referent za prostorno uređenje i gradnju.

Za preostalih sedam radnih mjesta višeg stručnog suradnika, mogu se prijaviti kandidati s diplomama specijalist društvene struke ili humanističke struke ili interdisciplinarnog područja znanosti. No, mogu li, primjerice dipl. turistički komunikolozi rješavati predmete legalizacije, ako imaju i najmanje jednu godinu radnog iskustva na odgovarajućim poslovima? Je li to u skladu sa zakonom kojim upravo te tri struke mogu provoditi zakonska rješenja o izvednom stanju, kako se stručno naziva legalizacija od koje se dobiva novac za ta odgovarajuća radna mjesta?