Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta donio je rješenje o pokretanju istrage protiv dvojice bivših šefova zadarske prometne policije, Ivice Rumore i Luzarija Kulaša, za kojih se sumnja da su sudjelovali u zataškavanju prebrze vožnje bivšeg zamjenika ravnatelja policije Josipa Ćelića. Podsjećamo, presretač je 12. ožujka godine u 12.41 sati na ŽC 6011 u mjestu Žerava snimio Ćelića kako vozi 165,6 km/h na mjestu na kojem je brzina ograničena na 50 km/h. Svega tri dana kasnije, otkriven je još jedan slučaj kada je načelnik PU krapinsko-zagorske Darko Car na DC-306 u Sabunikama nagazio 50,3 km/h više od dopuštenog. Postupak sankcioniranja pokrenut je tek kada je otkriven slučaj Ćelić koji je, kao i Car, 28. listopada prošle godine podnio ostavku.

"Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od 9. ožujka do 8. srpnja 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, nakon što su dvojica policijskih službenika te policijske postaje, koristeći se službenim vozilom tzv. presretačem, u počinjenju prometnog prekršaja 9. ožujka 2019. zatekli te snimili i zaustavili vozilo načelnika Policijske uprave krapinsko-zagorske, a potom 12. ožujka 2019. i zamjenika glavnog ravnatelja policije, od tih policijskih službenika zatražio i preuzeo zapisnike o izmjerenoj brzini kretanja vozila s pripadajućim izvješćima o počinjenim prekršajima.

Potom je, u namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupka, preuzetu dokumentaciju zadržao kod sebe te kao rukovoditelj Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba policije kao ovlaštenog tužitelja u prekršajnom postupku nije poduzeo niti jednu daljnju zakonom propisanu radnju radi procesuiranja počinjenih prometnih prekršaja.

Dokumentaciju nije dostavio niti službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi procesuiranja počinitelja tih prometnih prekršaja sve do 8. srpnja 2019. kada je prestao obnašati dužnost načelnika Postaje prometne policije Zadar, već je prilikom primopredaje dužnosti dokumentaciju predao drugookrivljenom, novoimenovanom načelniku Postaje prometne policije Zadar.

Također se osnovano sumnja da je drugookrivljeni, u razdoblju od 8. srpnja do 24. listopada 2019., u Zadru, kao načelnik Postaje prometne policije Zadar, postupajući u daljnjoj namjeri sprječavanja pokretanja prekršajnih postupaka i procesuiranja prometnih prekršaja u počinjenju kojih su zatečeni načelnik PU krapinsko-zagorske i zamjenik glavnog ravnatelja policije, preuzetu dokumentaciju zadržao kod sebe.

Niti on nije poduzeo zakonom propisane radnje radi procesuiranja navedenih prometnih prekršaja. Jednako tako niti on dokumentaciju nije dostavio službenicima referade za prekršaje Postaje prometne policije radi daljnjeg postupanja sve do 23. listopada 2019. kada je, potaknut zaprimljenim upitima medija u vezi neprocesuiranja tih prometnih prekršaja, dokumentaciju žurno dostavio službenici referade radi pokretanja prekršajnih postupaka. Istoga dana je službenica referade sačinila prekršajne naloge za te prekršaje koje je zatim II. okr. potpisao kao načelnik Postaje prometne policije Zadar i ovlaštena osoba ovlaštenog tužitelja, a dan kasnije su otpremljeni iz Postaje prometne policije Zadar", stoji u priopćenju USKOK-a.

Josipu Ćeliću se od 15. siječnja sudilo na zadarskom Prekršajnom sudu, a javnost je isključena sa suđenja zbog sumnjivog pozivanja na Zakon o policijskim poslovima i ovlastima. Index.hr doznaje da se Ćelić branio time što je privatnim automobilom obavljao policijski posao. Kako konačno javlja RTL, sud ga je pravomoćno oslobodio zbog vožnje trostruko većom brzinom od dopuštene u naseljenom mjestu.