Danas se u Kneževoj palači održalo hackathon natjecanje u razvoju inovativnih ideja u sklopu projekta InnoXenia kojeg provodi ustanova INOVAcija.

Dvadeset i dvoje učenika Prirodoslovno grafičke i Gimnazije Franje Petrića, pod vodstvom Snježane Šlabek pohađalo je osmosatnu radionicu design thinkinga i gejmifikacije, naučivši pritom kako u praksi koristiti procese dizajniranja inovativnih rješenja. Isto su pokazali na konkretnom izazovu koji se pojavio prilikom provedbe Innoxenia projekta.

- Mladi su pokretačka snaga svakog društva, a mi uvijek rado podržavamo i potičemo mlade ljude sa inovativnim idejama. Jako je važno raditi na razvoju mladih i poticati njihovo osposobljavanje, a ovaj hackathon je pravi primjer kako povezanost obrazovnog i javnog sektora postoji i kako doprinosi zajednici, istaknula je ravnateljica Ustanove INOVAcija Katarina Colić.

Zadarski su srednjoškolci pritom osmislili razne ideje - od onih koje pričaju priču (dareZara) do onih koje rješavaju probleme u parkingu i prometu (Traffing).

Pobijedila je inovacija koju su osmislili članovi grupe "Njofra": Ivica Radić, Luka Horvat, Hrvoje Molnar, Lovro Buljat i Hari Mičić koji pohađaju Gimnaziju Franje Petrića.

Njihova je ideja pristupačna aplikacija Picture Zadar jednostavnog koncepta koja bi pridonijela i promovirala održivi turizam Grada Zadra. Radi se o selfie-foto ideji koja se bazira na tome da korisnici na aplikaciju stavljaju svoje slike ("selfije") iz različitih lokacija grada, a najbolji bi bili u mogućnosti i osvojiti vrijedne nagrade (poput besplatnog trodnevnog boravka u gradu). Na taj bi se način, kažu, povećao broj gostiju koji se vraćaju u naš grad.

Odluku je donio evaluacijski odbor u sastavu Emir Đanić, Anamaria Mađerić i Tomislav Kalrin, a ustanova INOVacija dodijelila im je voucher u vrijednosti od 10 tisuća kuna i priliku da javno predstave svoje rješenje.