Sudeći prema objavljenom planu javna nabave za 2020. godinu, nisu svi pročelnici odjela priložili što, kako i koliko planiraju potrošiti proračunskog novca te onoga koji su dobili za EU projekte.

Najveći je plan iz Odjela za EU fondove koji je morao objaviti niz javnih nabava za puste usluge za koje se obični građanin pita - zašto se rasipa toliki novac, od čega se ništa konkretno neće dobiti. Takva su, međutim, pravila EU projekata kojima se traže razno-razne usluge nerazumljivog sadržaja.

Lani su u tom planu bili radovi na Centru za mlade koji su počeli ove godine. Iz Odjela za EU fondove planirali su potrošiti 960 tisuća kuna na natječaj za izradu prostorno planske dokumentacije, te još 300 tisuća kuna koliko bi dobilo Društvo arhitekata za provedbu natječaj, do kojeg će doći do kraja ove godine. Ove godine će nekome još biti plaćeno 35 tisuća kuna za izradu programa za taj natječaj.

Plan za 2019. godinu mijenjao se četiri puta. Tako će biti i s ovogodišnjim u kojem ima poneka novina.

Za uslugu proizvodnje i emitiranja emisija u programa Diadora TV na području Dalmacije iz gradskog proračuna isplatit će se 130 tisuća kuna. Iz ovogodišnjeg plana izostao je iznos od 120 tisuća kuna za EU prilog koji Grad Zadar godinama objavljuje u Zadarskom listu. To, naravno. Ne znači da s njima nisu potpisani ugovori kao i s Jerkom Trogrlićem iako  u taj plan nisu uvrštene ni Konzultantske usluge i usluge savjetovanja i edukacije iz područja odnosa s javnošću za koju je lani bilo namijenjeno 168 tisuća kuna. Grad će i ove godine platiti 36 tisuća kuna za uslugu izrade analitičkih izvješća komparacije proračuna hrvatskih gradova nekoj novoj zagrebačkoj tvrtki.

Iz plana javne nabave izdvajamo kapitalne investicije koje se planiraju provesti ili barem započeti u ovoj godini:

Dugo planirana, ove bi godine trebala početi rekonstrukcija Ulice Franje Tuđmana - (financiran iz UITU programa pod nazivom Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice s prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadar) za 16 milijuna kuna i posao od 18 mjeseci.

Još duže vremena najavljivani su radovi na izgradnji prve faze komunalne infrastrukture poslovne zone Crno. Uz pomoć EU - 26.1 milijuna i još dva mlijuna namijenjeno je za različite usluge oko budućeg gradilišta, koji se planira na 22 mjeseca.

Za uspostava I faze ITS-a u sklopu projekta Razvoj i implementacija ITS-a i rekonstrukcija prometnice sa prioritizacijom vozila javnog prijevoza i biciklističkom stazom u gradu Zadru, u planu za javnu nabavu pametnih prometnih rješenja je 20 500 000 kuna i 20 mjeseci.

Za izgradnja prilazne ceste raskrižja Žmirići plan za ovu godinu je 8, 8 milijuna dok se za prvu fazu gradnje Gradskog groblja planira se potrošiti 20 milijuna kuna. Isti iznos namijenjen je i za izgradnja oborinskog kolektora visoke zone 8. faza - cesta u Ul. I. Gundulića, Đure Sudete i Denisa Špike.

Rekonstrukcija cesta pored centra Mocire procijenjena je na četiri milijuna kuna i rok od tri mjeseca.

Napokon, nakon tri godine otkad se urušio dio zaštićenog bedema na ulazu u Park Vladimira Nazora, u planu javne nabave je 400 tisuća kuna za saniranje dijela bedema bastiona Forte.

Isti iznos planiran je za uređenje interijera Providurove palače u Zadru za što nije osigurano EU financiranje. Providurovu, kada se završi ove jesni opremat će sami korisnici.

Kao i lani, kada nije bilo servisa, ove godine se za održavanje instalacije Morskih orgulja također planira 250.000 kuna. Za kupnju i ugradnju nadzornih kamera kako bi se spriječila brza vožnja, komulnaci su planirali 800 tisuća kuna, odnosno milijun s PDV-om. Je li to opravdano?

Iako se plan javne nabave donosi za tekuću godinu, čak 32 milijuna kuna namijenjeno je održavanju nerazvrstanih cesta, ali iduće četiri godine. Za isto razdoblje, Odjela za komunalne djelatnosti planira 16 milijuna kuna za izvođenje kamenoklesarskih i građevinsko obrtničkih radova na održavanju javnih i prometnih površina. Za poslove preventivne dezinfekcije, dezinsekcije i deratizacije namijenjeno je 4.1 milijun kuna, također za četiri godine tijekom kojih je sve više nametnika i komaraca.