U povodu Međunarodnog dana civilne zaštite u Gradskoj knjižnici održan je okrugli stol na temu "Klimatske promjene, vremenski ekstremi - izazovi za civilnu zaštitu".

Na okruglom stolu sudjelovali su gosti predavači koji su, svaki iz svoje nadležnosti, iznijeli informacije i spoznaje vezano uz klimatske promjene: dr. sc. Branka Ivančan Picek, glavna ravnateljica DHMZ-a, prof. dr. sc. Ivica Sikirić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ivan Peša, voditelj vodnogospodarske ispostave za mali sliv "Zrmanja-Zadarsko primorje" (Hrvatske vode), Anđela Dželalija za Zadarsku županiju, županijski vatrogasni zapovjendik Boris Jović i voditelj Službe civilne zaštite Zadar Miroslav Andrić.

- Klimatske projekcije govore da će se do kraja ovog stoljeća događati znatne klimatske promjene. Globalna srednja godišnja temperatura zraka već je premašila jedan Celzijev stupanj što znači da Pariški sporazum i kriterij da ne bi smjeli prijeći 1,5 stupnjeva, teško da ćemo moći ispuniti, kazala Ivančan Picek.

- Od 2017. godine u Zadarskoj su se županiji izredale sljedeće pojave: ekstremne temperature, dugotrajne suše, ekstremne oborine u kratkom roku, poplave, porast razine mora, tuče, olujni vjetrovi i požari, istaknuo je Miroslav Andrić. 

Za primjere je dao poplavu koja je Zadar zadesila 11. rujna 2017. godine, jak olujni vjetar koji je prouzročio velike štete 7. srpnja, plimni val u Novigradu 13. studenog, probleme sa zaobalnim vodama u Gračacu, vodostaj Zrmanje u porastu i orkanske udare bure. 

- Naš je cilj prilagoditi se, opremiti biti samodostatni i spremni za buduće rizike. Vrijeme pred nama nam ne dozvoljava da čekamo da se nešto dogodi, reagirati moramo preventivno, zaključio je oditelj zadarske Službe civilne zaštite.