Klub studenata sociologije Antifjaka ususret Danu žena u Zadru corganizira nekoliko aktivnosti, a središnja je Marš - Dan žena Zadar, koji će se održati u nedjelju 8. ožujka od 16 sati na Trgu pet bunara.

- Međunarodnim danom žena prisjećamo se žena koje su zahtijevale i krvavo nam izborile humanije uvjete rada, kraće radno vrijeme, bolje plaće, pravo glasa, pravo na obrazovanje, pravo na slobodno odlučivanje o majčinstvu i pravo na obnašanje svih funkcija u društvu. Dan žena nije komercijalni praznik niti dan kada nam trebaju ruže i bombonjere. Ružama i bombonjerama ne ispravljate nepravdu nanesenu ostalih 365 dana u godini!, poručuju aktivistikinje.

Ističu kako žene u odnosu na muškarce u Hrvatskoj imaju nižu stopu ekonomske aktivnosti, nižu stopu zaposlenosti, višu stopu nezaposlenosti i nižu mjesečnu zaradu. Žene češće rade na nepuno radno vrijeme uz prekide u radnom odnosu. Žene se ispituje o planiranju trudnoće i odbija zaposliti zbog iste. Žene imaju manji broj godina radnog staža zbog neplaćenog rada koji obavljaju kao majke i njegovateljice u svojim obiteljima.

- Femicid u Hrvatskoj čini 25-30% svih ubojstava. U proteklih pet godina 91 ženu ubili su njihovi muževi, bivši muževi, partneri ili druge bliske muške osobe. Od ukupnog broja slučajeva obiteljskog nasilja evidentiranih u sustavu socijalne skrbi, u 72% slučajeva žrtve su bile ženske osobe, a u 87% počinitelji su bili muškarci.

- Odbijamo trpjeti! Odbijamo šutiti! Dosta nam je proživljavanja života kao sluge i žrtve! Dosta nam je da drugi govore u naše ime, ali ne i u našem interesu! Borba ima smisla samo ako smo skupa u njoj! Sve žene, sve majke i sve radnice! Zato dođite u nedjelju da i mi budemo žene koje su se borile za pravdu i osigurale bolji život generacijama žena iza nas, poručuju iz Antifjake.

Uoči marša održat će se dva programa u Knjigozemskoj - večeras u 20:30 projekcija dokumentarnog filma "Od 3 do 22" Knjigozemskoj, nakon kojeg će biti rasprava na temu ženskog, feminiziranog i orodnjenog rada, te u petak događaj "Igraj na žene!", unutar kojeg će se održati glazbena slušaona kantautorica s hrvatske nezavisne scene. Igrat će se Fierce Women (Strašne žene) i Alias tematski sastavljen ususret Danu žena.