Taksisti, koji su prošle sezone međunarodnih letova imali koncesiju u Zračnoj luci Zadar, nanijeli su veliku sramotu pojedinačnim deranjem stranih turista, zbog čega se ove godine mijenjaju pravila igre.

Zračna luka Zadar objavila je uvjete koje će potpisati svi oni vlasnici taksi dozvole ako žele dobiti jedno od 41 osigurana parkirna mjesta na aerodromu u Zemuniku. Godišnja naknada je 4.000 kuna bez PDV-a, a jamstvo kojeg moraju dostaviti potencijalni koncesionari određeno je na 10 tisuća kuna.

Uz osigurano parkirno mjesto te prednost prvoga u koloni pri preuzimanju putnika, na parkiralište mogu ući samo taksi koncesionari koji su svoje registracijske tablice prijavili u sustav SKIDATA parking logic. Ako se na parkiralištu Zračne luke pojavi taksi vozilo koje nije u sustavu, ono se odmah uklanja s parkirališta, a taksi prijevoznik krši ugovor.

U općim uvjetima se navodi u kojim slučajevima će ugovoreni taksist dobiti opomenu, pa ograničenje pristupa na 10 dana do raskida ugovora. Navode se pravila ponašanja, prema kojima taksisti ne smiju biti pijani, drogirani, razdražljivi, te moraju biti pristojno obučeni. Ključno je da ne smiju naplaćivati veće cijene od one koju je putniku dao dispečer, niti smiju uzimati napojnicu na bilo koji način. Taksistima se zabranjuju bilo kakvi istupi u medijima u kojima bi spominjali Zračnu luku Zadar - važno je pravilo ponašanja koje netko mora i kontrolirati.

Taksistu će se oduzeti parkirno mjesto i raskinuti ugovor ako na parkiralištu Zračne luke spava u autu, potuče se ili vrijeđa kolege, popravlja auto, ulijeva gorivo... Ne smije brzo voziti, puštati glasnu glazbu, ali ni fotografirati taksi stajalište bez odobrenja Zračne luke.

Opsežne uvjete za koje treba pravni savjetnik potpisuje direktor Zračne luke Josip Klišmanić. Oni su pravno utemeljeni, a mogu biti podloga i za eventualni sudski spor između Zračne luke i taksista kojima je zadarski aerodrom posljednjih godina najveći izvor zarade.