U današnjem vremenu mnoge se manjine, skupine ili sektori društva suočavaju s različitim i specifičnim izazovima, što je posebno izraženo kod žena. Žene se bore pronaći nove načine za usklađivanje poslovnog i privatnog života kako bi započele vlastitu profesionalnu karijeru i pokrenule svoje poslove.

Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije - AGRRA prepoznala je ovaj problem s kojim se suočavaju i žene na našem području te kao jedan od projektnih partnera sudjeluje u provedbi jedinstvenog projekta „Žena Poduzetnica" (eng. Female Entrepreneur) koji potiče povećanje stručnosti žena u kulturnom i kreativnom sektoru te će ženama u nepovoljnom položaju - onima koje žive u ruralnim područjima, ekonomski ugroženima, dugotrajno nezaposlenima i slično - pružiti atraktivne mogućnosti učenja putem digitalnih alata, podršku u stjecanju vještina i poduzetničkih kompetencija te osigurati i održati njihovo sudjelovanje na tržištu rada.

- Projektom će se povećati inicijativa i osjećaj liderstva među ženama u nepovoljnim skupinama, povećati mogućnosti za kvalitetne i inovativne treninge koji osiguravaju dodanu vrijednost u podršci i razvoju kulturnih poduzeća i industrija te, najvažnije od svega, ojačati poslovne vještine žena koje žele poboljšati vlastito poslovanje, rekla nam je Ana Zubčić, Voditeljica projekta iz AGRRA-e.

- Gledajući kroz povijest poduzetništvo je uvijek bila aktivnost kojoj su bili skloniji muškarci. Međutim, svjedoci smo porasta broja žena u poduzetništvu u posljednje vrijeme. Upravo će se projektom „Žena poduzetnica" pospješiti razvoj kulturnog poduzetništva te će se njime dati prednost ženama u nepovoljnom položaju da se ostvare u poslovnom smislu kroz sektor kulture i kreativnosti. Neke od aktivnosti na projektu bit će povećanje razumijevanja kulturne raznolikosti i uvažavanja europske kulturne baštine te organiziranje online tečajeva namijenjenih ambicioznim ženama ili onima koje to žele postati, rekla je Marta Glavić, asistentica na projektu i viša stručna suradnica u AGRRA-i.

- U današnje vrijeme žene se kao poduzetnice mahom pronalaze u sektorima koji su vezani za kreativne industrije, kulturu ili modu. Kreativnost, vještine i znanje pomažu ženama u pokretanju svojih poduzetničkih inicijativa kako bi izašle iz okvira nezaposlenosti, a ovim ćemo projektom ženama u nepovoljnom položaju olakšati upravo taj postupak samozapošljavanja i povećanja novih poduzetničkih aktivnosti u kulturnom i kreativnom sektoru, zaključuje Ana Zubčić.

Projekt „Žena Poduzetnica" je financiran u sklopu Erasmus+ Programa Europske Unije. Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.680.000,00 kn te se provodi od 1. listopada 2020. do 31. žujka 2023. godine.