Godinu dana od posljednje javno objavljene informacije vezane za preseljenje zadarskih područnih ureda za mirovinsko i zdravstveno osiguranje i prodaju zgrade poznate kao „Socijalno", odlučili smo provjeriti u kojoj je fazi taj postupak za kojeg su sami zaposlenici saznali preko medija.

Podsjetimo, još početkom 2018. godine HZMO je objavio javni poziv za iskazivanje interesa za kupnju zgrade na adresi Šimuna Kožičića Benje. Riječ je prostoru od 2566 m2 u većinskom vlasništvu HZMO-a i HZZO-a. Kao suvlasnik upisana je i Zadarska županija koja je svoj udio od 270 m2 bez naknade dala na korištenje ispostavama mirovinskog i zdravstvenog osiguranja.

Nakon što je na tržištu potvrđen interes kupaca, zavodi su u listopadu poduzeli novi korak na putu preseljenja - pronalazak novih prostorija za poslovanje. Putem javnog poziva zaprimili su ponudu tvrtke Centar, kojom im se nudi kupnja poslovnog prostora u sastavu stambeno-poslovnog objekta u izgradnji "Moj centar" na križanju Ulice dr. Franje Tuđmana i Put Murvice. Useljenje u kompleks na lokaciji bivše Tvornice kruha planirano je krajem travnja, poslovni prostori su rezervirani, no do danas nije sklopljen kupoprodajni ugovor.

- Konačna odluka o prihvaćanju odnosno neprihvaćanju navedene Ponude još nije donesena od strane HZZO-a niti HZMO-a. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) zajedno s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje (HZMO) podnio je 1. srpnja 2019. godine zahtjev za ishođenje prethodne suglasnosti Vlade Republike Hrvatske za kupnju poslovnog prostora u Zadru kao i za prodaju nekretnine u Zadru, posredstvom Ministarstva zdravstva odnosno Ministarstva rada i mirovinskog sustava, koja potom dalje provode postupak ishođenja navedene suglasnosti od Vlade Republike Hrvatske. Bez ishođene prethodne suglasnosti, HZMO ni HZZO ne mogu izvršiti kupnju prostora odnosno prodaju zgrade, službene su informacije iz zavoda.

Iz direkcije HZZO-a podsjećaju zbog čega su se odlučili na prodaju zgrade Socijalnog u kojem posluju desetljećima.

- Kako postojeća poslovna zgrada Područne službe Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) -a u Zadru na adresi Šimuna Kožičića Benje 2 ima niz manjkavosti vezano prvenstveno za pristupačnost zgrade našim osiguranim osobama (primjerice ne postoji dizalo za drugi kat što otežava pristup osobama s invaliditetom, a zgradi ne mogu pristupiti automobili), odlučeno je da se krene u postupak prodaje postojeće zgrade, kao i da se krene u postupak kupnje nove nekretnine. Suvlasnici postojeće zgrade na adresi Šimuna Kožičića Benje 2, a to su HZZO, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) i Zadarska županija, nakon izvršene procjene tržišne vrijednosti zgrade i predinvesticijske studije isplativosti (rekonstrukcija poslovne zgrade u odnosu na kupnju novog poslovnog prostora), odlučili su da je ekonomski isplativije i svrhovitije prodati postojeću poslovnu zgradu, ali tek nakon što HZZO i HZMO pronađu odgovarajući poslovni prostor za smještaj svojih stručnih službi u Zadru.