Svi u zgradi, susjedstvu, ulici, imaju nekoga tko je iz Zagreba došao nakon početka širenja pandemije koronavirusa ili nedavnog potresa. S obzirom na to da su došljaci u Zadar (dok su mogli dolaziti) bili obvezni javiti se lokalnom Stožeru civilne zaštite te istovremeno ući u razdoblje samoizolacije, zanimalo je koliko je takvih slučajeva zabilježeno na području Zadarske županije.

Kako županijski stožer ne vodi takvu evidenciju, upućeni smo na lokalne, gradske i općinske. Pa koliko ih je prijavljeno zadarskom Stožeru, upitali smo načelnika Antu Babića.

- Gradskom stožeru javile su se dvije osobe koje su došle iz Zagreba, odgovorio je Babić.

Dvije (2), a ne dvije tisuće.

Nešto više ljudi bilježi eVisitor, koji potvrđuje kako korona-free i potres-free turista ipak ima. Jer jasno je da u gradu nema onih koji će razgledavati Fošu i diviti se lokalnoj gastronomiji. Na području Grada Zadra u posljednjem tjednu od 19. do 25. ožujka eVisitor bilježi 173 dolaska, pri čemu je stiglo 365 turista, odnosno oko dvoje po zabilježenom dolasku, što govori da se najviše dolazi u paru. Oni su očekivano ostvarili prosječno pet noćenja, što pokazuje da ne mrdaju iz Zadra. Službeno, u usporedbi s prošlom godinom radi se o manju od preko 90 posto, a većinu turista u ovom mjesecu tada su činili gosti s Dalekog Istoka.

U istom vremenu na području Zadarske županije zabilježeno je 948 domaćih dolazaka, što je 53% manje nego 2019., a ostvareno je 11.320 noćenja, što pokazuje da zbjega ima i po Zadarskoj županiji. U tom broju je 113 stranih dolazaka, a radi se očigledno o turistima koji su u posljednji tren preko morske granice stigli na naše otoke.