ZADAR- Zadarski ginekolog dr. Ivo Žuvela dobio je opomenu pred otkaz koju mu je uputila ravnateljica Doma zdravlja, Renata Bek.

Tu smo informaciju dobili iz Zadarskog bloka, kojem kao politički aktivan pripada dr. Žuvela.   

Takva gesta ravnateljice ustanove koja je prije dva mjeseca bila poznata po tome što nema dovoljno ginekologa, još je jedna potvrda da je u ovoj izvanrednoj situaciji, najvažnija zaštita njihove pozicije dok se službeno pozivaju se na  propise i nanesenu štetu ustanovi.

Kao u slučaju liječnika iz zadarske bolnice, dr. Žuvela je kažnjen jer je javno upozorio (preko TV Diadore) na problem nepostojanja zaštitne opreme liječničkim timovima Doma zdravlja na prvoj crti obrane od širenja koronavirusom. Uradio je to kao predsjednik GO HSLS-a, apelirajući na županijski i nacionalni stožer.

A kada novinari postave pitanje odgovornosti i smjene ravnatelja biogradske bolnice iz koje je izašla zaraza, u kojoj su se loše provodile zaštitne mjere, a liječnici se 13. ožujka okupili na domjenku oproštaja od svoje kolegice, i za koju se ne zna kada su zabranjene posjete, onda se  čudom čude oni kojima je to upućeno. Ekonomist po struci, Andrija Marcelić ipak je HDZ-ov kadar, zaštićen i u situaciji kada su u pitanju ljudski životi.

Jučer su novinari u ime liječnika primarne zaštite iznijeli problem izostanka opreme pred ministra zdravstva Vilija Beroša koji je kazao kako je prije mjesec i pol poslao dopis svim domova zdravlja da se pripreme i opreme. Isto tako je za ministra koji je bio u Zadru, iz Splita prolijeđeno pitanje zaštitne opreme za medicinsko osoblje u splitskom KBC-u. Ministar koji je dobio na vrijeme pitanje, mogao je novinarima odgovoriti da je na nužna oprema za rad na COVID19 odjelu, baš jučer na putu za Split.

Svakodnevno se na konferencijama za novinare Stožera Zadarske županije govori o traženju pomoći za opremu, zahvaljuje se na donacijama. Ali kada na to apeliraju pojedini liječnici, onda se kažnjavaju jer je to u javnom interesu. Ali ne svi. Nije nam poznato da je opomenu pred otkaz zbog istog razloga dobio i ginekolog dr. Petar Lozo koji je također koncesionar Doma zdravlja. Da korona epidemija ima dvostruka mjerila za zdravstveni sustav kojeg je nagrizla, pokazuje i slučaj zadarskog ginekologa.