Pandemija koronavirusa sve nas je zatekla nespremne. U borbi s novim virusom dobrodošla su sva zaštitna sredstva, što je posebno važno za zdravstvene djelatnike.

Srednja škola Bartula Kašića Pag uključila se u inicijativu izrade plastičnih nosača za vizire pomoću 3D printera. Škola je na posudbu dobila printer od Centra za kulturu iz Novalje (točnije, od njihove Gradske knjižnice) zahvaljujući ravnatelju g. Draženu Peraniću i osoblju knjižnice. 

Veliku većinu poslova oko pripreme 3D modela vizira i printanja radi profesor informatike, Šime Gligora: 

- Početni impuls za izradu nosača i cijelih vizira dobio sam gledajući što rade moji kolege u Hrvatskoj i Europi. U razgovoru s poduzetnikom Borisom Šuljićem iz Novalje, zaključio sam da bi bilo najbolje iskoristiti 3D printer koji je on svojedobno poklonio Gradskoj knjižnici u Novalji. 3D model vizira preuzeo sam od danskih kolega jer mi se učinio prikladnim, ali sam ga malo i preradio da bi omogućio ispis većeg broja vizira u što kraćem vremenu. Tako danas naš printer dnevno printa 35-40 komada vizira na koje se onda stavlja folija i zaštita je spremna, izjavio je.

Problem se pojavio i kod nabave folija, kojih u tom trenutku nije bilo. Taj problem je riješen korištenjem nekadašnje grafofolije koje su se koristile za grafoskope. Budući da se u školama više ne koriste grafoskopi, koje su zamijenili projektori i pametne ploče, prve količine škola je dobila od učiteljica iz Osnovne škole Jurja Dalmatinca Pag, Antonije, Vanje, Tanje i Darine.

- Osim vizira pomoću 3D pisača ispisali smo i priličnu količinu kopči za maskice. Kopče nisu dio zaštitne opreme već one olakšavaju dugotrajno nošenje maski jer pomoću kopče maskice ne ostavljaju ožiljke na licu i ušima. Do sada izrađene zaštitne vizire i kopče poklonili smo zdravstvenim ustanovama na otoku Pagu: Domu zdravlja Novalja 40 komada, a ambulantama obiteljske medicine u Pagu i ginekološkoj ambulanti još 20 komada. Jedan dio naših vizira i kopči donirali smo i sanitetu Opće bolnice Zadar. Sada smo u postupku nabave dodatnih materijala za izradu. Kada bismo uspjeli nabaviti svoj printer i donaciju u materijalu, na ovaj bi se način, brzo i povoljno moglo proizvesti dosta ove vrste zaštitnog materijala za zdravstveno osoblje, ali i sve one kojima je priroda posla takva da moraju kontaktirati s ljudima i dovoditi se u opasnost od zaraze, zaključuje ravnateljica škole Marija Pećirko.