ZADAR- U petak je objavljen natječaj za ravnatelja Specijalne bolnice za ortopediju Biograd na Moru, s rokom prijave od 15 dana.

Dva dana ranije, Upravno vijeće na čelu s biogradskim gradonačelnikom Ivanom Knezom donijelo je odluku o raspisivanju natječaja iako aktualnom ravnatelju Andriji Marceliću mandat završava 1. srpnja. Vjerojatno ću se javiti na natječaj, najavio je Marcelić u odgovoru na novinarsko pitanje.

Kao diplomirani ekonomist, Marcelić je bio prvi ravnatelj bolnice izabran izvan mediciske struke. Dugogodišnji ravnatelj dr. Branko Uhoda nije se niti javio na natječaj. Dotadašnji županijski pročelnik za zdravstvo, dipl. ekonomist Andrija Marcelić preuzeo je 2016. godine tu ustanovu sa šest milijuna kuna duga. On je lani, po financijskom izvještaju iznosio 24 milijun kuna, a Upravno vijeće usvojilo je Akcijski plan po kojem bi se ove godine taj dug morao smanjiti za 9 milijuna kuna.

Mimo toga je Knezu u rujnu prošle godine javnosti objavio svoju formulu za spas Ortopedske bolnice s tradicijom od 80 godina - preuzet će je Grad Biograd. Biograd bi preuzeo ne samo osnivačka prava od Zadarske županije, već i obaveze. Mjesec dana poslije, Marcelić objavljuje javni poziv kojim ispituje interes za zakup sedam čestica ukupne površine 82 482 metara četvornih.

Nikad javnost nije doznala od Marcelića kakav je ishod tog, po svemu sudeći uzaludnog poziva. U biogradskoj javnosti u tome su vidjeli neke sumnjive namjere. Hoće li se bolnica privatizirati u terpeutski centra za starije osobe ili će se fuzirati sa zadarskom bolnicom, posebni su planovi koji graniče ili su teorije zavjere. U svakom slučaju biogradska bolnica je veliki kapital kojeg osim nekretnina, čine i ljudi.

Nakon što je u biogradsku bolnicu ušao koranvirus, ona je doista pretvorena u COVID odjel zadarske bolnice. Na njemu je angažiran tek dijelić medicinskog osoblja iz biogradske bolnice. U petak je na novinarsko pitanje zna li koliko je medicinskog osoblja zaraženo, ravnatelj bolnice Marcelić rekao kako ih 14. Tijekom vikenda novozaraženi liječnik ortoped je tu brojku povećao na 15 osoba. Sve ostalo iz ukupne brojke od 71 zaraženog su kontakti, muževi, žene, djeca, od koje najmlađe nema ni godinu dana.

Tko će voditi biogradsku bolnicu u kojoj je loš sustav od ranije, korona samo dokrajčila, pitanje je za HDZ. Marcelić je bio njihov kadar, koji kao takav ne želi i ne smatra da treba preuzeti odgovornost za pojavu zaraze u bolnici koja nije dobro provodila zaštitne mjere. On se smatra odgovornom osobom za funkcioniranje bolnice, jasno je dao do znanja Marcelić, u kojoj ne da nije smanjio, već je i povećao dubiozu na 30 milijuna kuna. Andrija Marcelić zapravo bi trebao ostati ravnatelj bolnice kao odgovorna osoba za sve posljedice koje će proizaći iz ove korona situacije.

Na žalost, biogradska bolnica je bez konkurencije, najviše zaraženi zdravstveni sustav u Hrvatskoj. U lokalnoj politici strahuju kako neće naći nikoga tko će je dalje voditi.