ZADAR- Odlukom Županijskog stožera o slobodnom prometu unutar same županije, prošlog je vikenda povećan i promet prema zadarskim otocima. Otočke stožere, koji su inzistirali na izolaciji otočana, nije više potrebno pitati može li se doći u masline ili u pomoć starijim članovima obitelji.

Katamaran "Princ Zadra", koji povezuje pet otoka, u petak je imao rekordnih 80 putnika. Isto toliko ih se u ponedjeljak ujutro vratilo Silbe, Ista, Oliba, Premude, Rivanja i Molata. Službeni su to podaci koji demantiraju zlonamjerne pritužbe sa Silbe kako je na brodu Miatoursa bilo 200 putnika. Da je to prizmena laž koju je ta osoba plasirala u javnost, vidjelo je i 80 putnika s Princa Zadra na kojem je inače 300 mjesta. Za tu brzobrodsku vezu javili su se i s otoka Zverinca koji će vjerojatno biti uklopljen u novom, privremenom redu plovidbe.

Brod Anamarija, koji povezuje otoke Ravu i Iž, također je u svojoj nedjeljnoj povratnoj plovibi za Zadar imao daleko veći broj putnika nego proteklih mjesec i pol dana.

Promet za Preko koji je i dalje povezan samo trajektima, dok brod Dora "spava" u Gradskoj luci, bio je nešto povećan, doznajemo u Agenciju za obalni linijski pomorski promet. Ta će linija, u očekivanju prvomajskog vikenda, biti pojačana s još jednom trajektnom linijom. Sve je veći pritisak s otoka, kazala nam je direktorica Paola Vidović, kao i podatak da je promet u padu za 60 posto na svim linijama javnog pomorskog prometa. To su milijuni kuna gubitka koje treba nadoknaditi iz Državnog proračuna. Je li racionalan prijedlog otočkog sabora da se ukinu sezonske cijene karata, a otočanima se one ne mijenjaju? O tome će odlučiti Upravno vijeće Agencije, kao i samo Ministarstvo mora.