Nakon pola godine završena je istraga slučaja silovanja tada 15-godišnje djevojke iz okolice Zadra koji je šokirao javnost i izazvao prosvjede "Pravda za djevojčice" diljem Hrvatske.

Županijsko državno odvjetništvo u Zadru danas je priopćilo kako je jučer, 5. svibnja, pred Županijskim sudom u Zadru podiglo optužnicu protiv petorice okrivljenika (2000., 2000, 2000., 2000 i 1999.) te prema dvojici maloljetnika (2003. i 2001.) zbog počinjenja više teških kaznenih djela protiv spolne slobode.

- Okrivljenicima se stavlja na teret počinjenje jednog teškog kaznenog djela protiv spolne slobode iz čl. 154 st. 2. KZ/11, više teških kaznenih djela protiv spolne slobode iz čl. 154. st. 1. KZ-a, više kaznenih djela bludnih radnji iz čl. 155. st. 2. KZ/11 i dva kaznena djela iskorištavanja djece za pornografiju iz čl. 163. st. 2. KZ/11, sve na štetu djeteta, stoji u priopćenju iz DORH-a. Iza pravničke terminologije stoji više silovanja osobe ranjive zbog njezine dobi, od čega je jedno počinjeno uz uporabu sile ili prijetnje.

Odvjetništvo je optužnicom obuhvatilo i dvojicu maloljetnika koji u listopadu nisu završili u istražnom zatvoru. Podsjetimo, petorka je završila iza rešetaka 17. listopada, nakon glasne reakcije na odluku istražnog suca Ivana Markovića koji ih je pustio na slobodu uz mjere opreza. Zbog takve je odluke dobivao prijetnje smrću, da bi kasnije Ustavni sud utvrdio da su naknadnom, suprotnom odlukom izvanraspravnog vijeća osumnjičenicima povrijeđena prava. Sve okolnosti do danas nisu rasvijetljene jer pravosudna tijela zbog zaštite identiteta maloljetne žrtve ne objavljuju detalje o slučaju koji je na noge digao hrvatsku javnost.

Optužnica je podignuta svega dan nakon optužnice protiv Ivice Marijačića, koji je u svom Hrvatskom tjedniku objavio fotografije žrtve.