Europska komisija objavila je ime pobjednice natjecanja u crtanju Galileo za Hrvatsku. Ocjenjivački žiri čiji su članovi Lidija Kralj (pomoćnica ministra, Uprava za potporu i unaprjeđenje sustava odgoja i obrazovanja, Ministarstvo znanosti i obrazovanja), Dragan Rosa (znanstvenik, Hrvatsko astronomsko društvo) i Ingeborg Fülepp (umjetnik) odabrao je Nikolinu Rudić kao pobjednicu za Hrvatsku.

Predstavništvo Europske komisije u Hrvatskoj službeno će 15. svibnja objaviti ime pobjednice putem interneta na Facebooku, Twitteru i Instagramu. Pobjednici će se dodijeliti diploma i model satelita u mjerilu 1:25 koji će nositi njezino ime. U natjecanju su sudjelovala 1544 učenika iz Hrvatske, a neovisni žiri odabrao je pobjednički rad među trideset preodabranih radova. Predodabrani crteži objavit će se na Flic nkr računu Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Po pobjednicima iz Hrvatske, Norveške i Švicarske nazvat će se satelit iz europskog sustava satelitske navigacije Galileo i stoga će satelit pod nazivom Nikolina postati dio Galilea.

Europska komisija organizirala je ovaj uzbudljivi natječaj za djecu rođenu između 2008. i 2013. koja žive u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Iz svake od tih triju zemalja odabran je jedan pobjednik.

Svaki učenik je za sudjelovanje trebao poslati kreativan rad na temu „Snovi o svemiru". Potaknuli smo maštovitost učenika i prihvaćali radove bez obzira na metode crtanja, bojanja ili slikanja koje su koristili pri njihovoj izradi. Radove su zatim trebali skenirati ili fotografirati i poslati ih pomoću web-mjesta natjecanja.

Natjecanje u crtanju Galileo održavalo se od 14. studenoga 2019. do 31. siječnja 2020. u Hrvatskoj, Norveškoj i Švicarskoj. Djeca koja žive u tim zemljama bila su potaknuta da sudjeluju u natjecanju.