Od ponedjeljka 25. svibnja u vrtiće i školske klupe vratit će se većina polaznika, odnosno učenika nižih razreda. Proizlazi to iz novih smjernica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, koji je objavio da u vrtićkoj grupi ili razredu može biti 15 do 20 djece, ali i više. Takve formulacije, u kojima se samo uvjetuje "pridržavanje maksimalnog razmaka", a dopušta i ulazak više od 20 djece po skupini, praktički znači povratak djece u školu i vrtić samo s ograničenjima koja vrijede inače, poput nedolaska bolesnih.

- Mi smo kao osnivač vrtića i osnovnih škola spremni za provođenje mjera koje budu određene, a to znači osiguravanje dezinficijensa, provođenja higijenskih mjera i sličnog. Djeca su i prije pandemije dolazila u škole i vrtiće, sustav je spreman za provođenje odluka, kaže pročelnik UO za odgoj i školstvo Grada Zadra Joso Nekić.

Po formulaciji nekih mjera vidljivo je kako su one zapravo ukinute. Roditelji ne smiju dolaziti u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti ili imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19. Rad ustanove neophodno je organizirati na način da se osigura najveći fizički razmak koji je moguće osigurati (ne propisuje se koliki), uključuje se približno između 15 i 20 djece po odgojno-obrazovnoj skupini, što ne znači da je 20 djece maksimalan broj (!), kod većih skupina djece treba razmotriti mogućnost organiziranja rada u odgovarajućoj prostoriji veće površine kao i mogućnost razdvajanja djece u dvije skupine...

Do daljnjeg su zabranjeni svi posjeti vrtićima i školama (primjerice kazališne predstave, izvannastavne aktivnosti i sl.). Učenike se savjetuje da pokušaju koliko je moguće i primjereno dobi ne dijeliti svoje stvari s drugim učenicama. Zaštitne maske odgajatelji koriste opcionalno (ali nisu obavezne) i to samo kod skrbi za dojenčad odnosno malu djecu kod koje je potrebna njega koja zahtijeva bliski kontakt. Ne preporučuje se nošenje rukavica. Prednost se daje učestalom pranju i dezinficiranju ruku.