Za svako posječeno stablo posade se četiri nova stabla, izjavila je lani pomoćnoca direktora Nasada, Zrinka Prusac, kad je informirala javnost da je u protekle četiri godine posađeno 1000 stabla.

Dio stabala je stradao u nevremenu, neka su žrtva građevinskih zahvata na gradnji i uređenju prometnica, a sve je više i onih koji se suše jer smetaju nekim građanima. I dok se ne zna koliko će do kraja ove godine nestati stabala, pitali smo Odjel za komunalne poslove kakav je plan sadnje za ovu godinu, bolje rečeno jesen, jer je prvi period sadnje prošao kao i Dan zaštite planate kada se posadi barem jedno novo stablo.

I evo odgovora:

U 2020. godini planirana je sadnja drvorednih stabala i živica: kostela 14 komada, pinija 25 komada, ukrasne trešnje Kanzan 8 komada, alepskog bora 15 komada, lagerstremia 8 komada, tamarisa 35 komada, crnike 8 komada, gledičija 8 komada, lovora 300 kom.

Pitali smo i hoće li ta stabla biti nešto deblja od onih koja su zasađana lani i koja očito bez velikog održavanja jedva rastu. Prosječni opseg stabla je od 14/18 do 20/22 cm, visina 2,50 do 3,00 m, odgovor je kojeg smo dobili iz Odjela za komunalne djelatnosti i zaštitu okoliša, kao i informaciju pročelnika Robertina Dujele kako je Nasadima za tu namjenu osigurao oko 200 000 kuna.