Većina kafića, a znatno manje restorana u gradskom središtu Zadra otvorili su svoje objekte. Nažalost, puno je ugostiteljskih teresa koje zjape prazne, osobito u poslijepodnevnim i večernjim satima.

Prošlo je 20-ak dana otkada su epidemiolozi dopustili otvaranje ugostiteljskih objekata. Prije toga su gradske vlasti Zadra donijele olakšice ugostiteljima tako što ih je oslobodilo plaćanja zakupa za polovicu ožujka te travanj i svibanj.

- Dobro je da smo posao otvorili oslobođeni barem tog pritiska za svibanj. Za lipanj i srpanj ćemo dobiti zadužnice pa će vidjeti, ovisno o situaciji imamo li razloga za pregovore i traženja pomoći, kazao nam je Robert Kovačević, predsjednik Ceha ugostitelja, dodajući kako je promet većini njih pao za 70 posto. Ako su neki i smanjili cijene, onda je to pad prihoda, osobito što nema veće potrošnje. Pije se mahom kava.

Najgore je restoranima, a ni ulična prehrana "street food" ne stoji dobro. Manji dio njih je otvoren. Upravo su njihove terase prazne. Dio zadarskih restorana se priprema za otvaranje 1. lipnja, a neki će čekati polovicu idućeg mjeseca da vide hoće li doći domaći gosti i strani turisti. Restorani se moraju pripremiti s puno većim osobljem, a ulaze u veliki rizik, ističe Kovačević.

Ipak, iz Odjela za gospodarenje gradskom imovinom su nam na naš upit odgovorili kako do sada niti jedan zakupnik javne površine za postavu ugostiteljskih stolova i stolica nije otkazao ugovoreni zakup. Tvrde kako nitko nije tražio smanjenje zakupljene površine. Međutim, to je nešto što bi moglo uslijediti ako se ovako nastavi ljeto i turistička sezona koje je najveća nepoznanica ove korona krize.