Zadarska županija je u velikom zaostatku s legalizacijom s nešto više od 11 tisuća neriješenih predmeta zato što na tom poslu nema tko raditi. Natječaj za 12 mjesta, proveden početkom ove godine, zapeo je na korona epidemiji.

U međuvremenu se jedna primljena osoba povukla, a 11 odabranih iz stotinu prijava, moglo bi početi raditi tek polovicom lipnja, vijest je koju smo izvukli iz opširnog odgovora pročelnika Olivia Meštrovića. Naravno, da će prije toga trebati obučiti vjeroučitelje ili osobe s nekim drugim diplomama društvenog i humanističkog smjera koje su se mogle javiti na natječaj. A sve zbog toga što na tržištu gotovo i nema slobodnih inženjera građevine i arhitekata, a ako i ima pravnika, male su plaće u Županiji za koju bi radili taj odgovoran posao na određeno vrijeme.

Evo što nam je napisao pročelnik Meštrović:

U 2019. godine izradili smo Operativni plan rješavanja zahtjeva legalizacije za rješavanje oko 480 predmeta do kraja 2019. godine, oko 4.379 predmeta od 1. siječnja do 31. prosinca 2020. godine, oko 4.379 predmeta od 1. siječnja 2021. do 31. prosinca 2021. godine, te oko 2.168 predmeta od 1. siječnja do 31 srpnja 2022. godine, podsjeća Meštrović.

Iz prihoda same legalizacije plaća se i trošak plaće zaposlenih. Pa bi troškove plaća i naknada za ukupno 11 službenika koji su već zaposleni na određeno vrijeme i koji se zadržavaju u 2020. godini, iznosio1.056.000 kuna, informirao je pročelnik. On računa kako bi se prema Operativnom planu za 2020. godinu (uključujući i 2021. te dio 2022. godine) posao na legalizaciji smanjio s procijenjenih 8,64 godina na 2,5 godine.

Unatoč nužnosti primanja županijskih službenika s čime se ionako kasnilo, epidemiološke mjere su bile razlog da se na osnovu donesenih rješenja o prijemu 11 novih službenika fizički odgodi do do normalizacije uvjeta rada, navodi resorni pročelnik.

Tijekom proteklog tjedna pročelnik Meštrović je sa županom Božidarom Longinom dogovorio "početak rada svih 11 službenika koji su primljeni u službu na određeno vrijeme za te poslove u idućem mjesecu (lipanj) ove godine odnosno negdje oko 15. lipnja."

Time bismo započeli s gotovo punom provedbom Operativnog plana, rokovi za ostvarenje planiranih ciljeva će se, zbog poznatih objektivnih razloga, nešto produžiti ali dovršetak ovih važnih poslova, kako za podnositelje zahtjeva za legalizaciju tako i za Županiju, postaje i provedbeno izvjesan, poručio je pročelnik odjel za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove, skraćeno UO za PUZOKP.