ZADAR- "Zastoj u suđenju je zbog aktualne pandemije i potresa u Zagrebu koji je jako oštetio sud. Nastavak rasprave se očekuje nakon ljeta", informacija je koju je na novinarski upit proslijedio glasnogovornik Županijskog suda u Zagrebu, sudac Krešimir Devčić.

Nismo ni sumnjali da će takvo što biti opravdanje za pravosudnu trakavicu koja je počela 2014. godine, uhićenjem Rena Sinovčića i sedmorice u aferi Ribar koja je prema USKOK-ovoj optužnici teška 120 milijuna kuna. U jeku najnovije USKOK-ove akcije koja ima "hobotnički trak" u Zadarskoj županiji, nameće se pitanje što je s najvećom aferom u koju je Sinovčić uvezao porezenike i čelnike Nogometnog kluba Zadar kojim je upravljao kao što je bio vlasnik VOX televizije.

Po svemu što se kasnije događalo, ispada kako se pravosuđu nije žurilo uhvatiti u koštac s tako velikim zalogajem. Dvije godine se kupovalo vrijeme žalbama za potvrdu optužnice koja je podignuta protiv prvooptuženog Sinovčića, te šefa zadarske ispostave Porezne uprave Vjekoslava Jurline, njegove nasljednice Stoje Mučaj, poreznika Željana Pejkovića, Marka Lozančića i Irene Anić te bivših direktora NK Zadar Novice Erlića i Dalibora Zebića.

Pripremna ročišta prekidana su zbog pokušaja nagodbe između Sinovčića i USKOK-a, pa zbog izostanka jednog od odvjetnika. Iako se radi o predstečajnoj nagodbi iz optužnice, do nagodbe na sudu na kraju nije došlo, ali su za svjedoke pozvani autor predstačajne nagodbe, bivši ministar Slavko Linić te njegov nasljednik na tom mjestu Boris Lalovac.

Napokon je suđenje počelo s ročištem održanom u rujnu 2019. godine, kada su svi optuženici izjavili da nisu krivi, nastavit će se na jesen. Javnost već pita, a zbog čega su oni uopće optuženi i je li i dalje umanjenu plaću dobivaju suspendirani poreznici koji ne smiju raditi dok im se ne dokaže jesu li ili nisu krivi. I još jednom se ponovlja ona stara "tresla se brda, rodio se miš".