Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije s predsjednikom UABA GZ Miljenkom Letinićem poslala je reakciju na odluku Visokog prekršajnog suda Hrvatske o legalizaciji ustaškog pozdrava "Za dom spremni" naslovljenu s "Kuda mi to idemo?". Prenosimo ga u cijelosti:

- Visoki prekršajni sud Hrvatske, pod pokrićem dvadeset sudaca jučer je još jednom posramio zdravorazumsku Hrvatsku donijevši odluku o ne kažnjavanju uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Nakon ove sramotne činjenice nama antifašistima i svim slobodoljubivim snagama, svim ljudima koji ne gaje prijezir prema ljudskom dostojanstvu ostaje da se zapitamo: Kuda to ide Hrvatska?.

Ovako besramno jurišanje na vrijednosti NOB-e i slavljenje države čiji je vođa izdao svoj narod, darivao i prodavao dijelove zemlje, donosio rasne zakone i formirao logore smrti nije do sada zabilježeno. Ovo je najniže posrnuće jednog naroda čije su institucije podlegle  organiziranoj harangi poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata i ozakonile ljudsko zlo. Ovom odlukom Visokog prekršajnog suda Hrvatske na vrlo jednostavan, ali vrlo drzak način riješena je mračna kompleksnost iz naše povijesti, koje se srame generacije čestitih Hrvata. Nacionalizam i prilagodljivi fašizam institucionalizirani su i lagano su uselili u društveni prostor Hrvatske, zarobivši tako sve civilizacijske dosege modernih i humanih ciljeva kojima suvremena Hrvatska mora težiti. Ovime smo kao narod i država bačeni u civilizacijsko blato i beznađe. 

I dok napredni svijet čini odlučan pomak u percepciji ljudskog zla pozivajući na osudu tvorce naci-fašizma, njihove suradnike i sluge, Hrvatska se ponosi sramotnom prošlošću i prkosi tom svijetu.

Ova je odluka još jedan dokaz da je pravosudno ludilo u Hrvatskoj nepresušan izvor nepravdi i podjela s mogućim vrlo opasnim ishodom.

Stoga od Vlade RH i Predsjednika RH tražimo da osude ovu odluku, a od viših pravnih instanci da je ukinu.

Zajednica udruga antifašističkih boraca i antifašista Zadarske Županije