Nakon što je na vidjelo izašao slučaj nevraćene pozajmice koji je rezultirao opomenom pred otkaz pravnom povjereniku Saveza samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), prozvani Vedran Uranija danas je u razgovoru za naš portal istaknuo kako to neće utjecati na rad sindikata.

- Cijeli slučaj nije ugodan, ali je privatan i neće me pokolebati u daljnjoj borbi za prava radnika. Ubrzo ćemo najaviti nove aktivnosti, poručio je Uranija. Jedina povreda radne dužnosti, kako nam je to jučer rekao i sam predsjednik SSSH-a Mladen Novosel, jest što se u pisanom tragu o pozajmici navodi njegovo radno mjesto.

Riječ je o dugu u iznosu od 23.800 eura kojih je Uraniji 2017. godine posudio Zlatko Dundović s jednogodišnjim rokom za povrat. On je ovih dana odlučio o svemu obavijestiti javnost i zatražiti ostavku Uranije na mjestu pravnog povjerenika, prozivajući ga za kriminalne i nemoralne radnje. Medijima je pak poslao poziv na prosvjedni skup u kojem je stajao potpis Podružnice Zadar Sindikata hrvatskih branitelja i Mate Debeljaka, no oni su se ubrzo ogradili od svega, nakon čega je to Dundović pravdao kao grešku.

Sukob sindikalaca trenutno istražuje i DORH. Naime, Dundović je još u siječnju prvo lice zadarskog sindikata prijavio za prijevaru, no s druge strane, Uranija je nekoliko dana kasnije također otišao na policiju.

- Kao privatna osoba Dundovića sam tada prijavio za protupravnu naplatu, kamatarenje, zastrašivanje te prijetnje smrću zbog kojih moja obitelj mjesecima živi u strahu. Sljedeći tjedan obratit ću se i USKOK-u kojem ću prijaviti sumnje u organizirani kriminal. Nisam htio s ovim izlaziti u javnost jer duboko vjerujem u hrvatske pravosudne institucije i smatrao sam da Dundović neće ići tako daleko kako bi naškodio mom ugledu, ali ovo je prevršilo svaku mjeru civiliziranog ponašanja, rekao nam je Uranija, koji ne spori postojanje duga, ali se nadao da će ga riješiti ljudski dogovorom.

Policija je istraživala navode obojice, a epilog se još čeka od strane DORH-a.

- U siječnju je provedeno kriminalističko istraživanje i poslana je kaznena prijava državnom odvjetništvu zbog sumnje u kazneno djelo prijevare. Također, provedeni su i izvidi za druge prijave o kojima je podneseno posebno izvješće odvjetništvu koje donosi daljnje odluke, potvrdila nam je Ivana Grbin, glasnogovornica PU zadarske.