Novu informacijsko-komunikacijsku platformu Hrvatske gospodarske komore, namijenjenu poslovnim subjektima, javnoj upravi i građanima predstavili su u hotelu Kolovare direktorica Centra za digitalnu transformaciju i strateški razvoj HGK Sanja Šimić i predsjednik Županijske komore Zadar Dario Jurin.

- Radi se o projektu kojeg smo razvili u suradnji s našim članicama upravo u skladu s njihovim potrebama. Taj projekt razvijali smo dvije i pol godine, od početka same prijave na fondove Europske unije, razvoja i istraživanja u suradnji s našim članicama kako bi vidjeli koje su njihove potrebe do razrade koncepta i same izvedbe projekta. Upravo smo u završnoj fazi, pojasnila je Šimić.

Preko adrese digitalnakomora.hr gospodarstvenici mogu pristupiti osam usluga Hrvatske gospodarske komore: e-Financiranje, e-Javne ovlasti, e-Članice, e-Zakonodavstvo, e-Sajmovi i promocije, e-Pokreni poslovanje, e-Gospodarske informacije i e-Edukacije. Platforma već ima 25 tisuća korisnika, od kojih je zadarskih 550.

- To su usluge kojima se korisnici mogu povezati s udruženjima, članicama, strukovnim grupacijama i gospodarskim vijećima koje zastupaju pojedine interese. Pritom korisnici mogu pogledati financijske pokazatelje svih poslovnih subjekata u RH unatrag zadnjih pet godina, dostupne su im određene analize, statistike djelatnosti te podaci uvoza i izvoza, a mogu se i povezati s izvorima financiranja, fondovima EU, HBOR-om, jedinicama lokalne samouprave... Tu su i mogućnosti kalkulatora, izrade financijskog plana, pomoći u provođenju projekata te preuzimanja digitalnih potvrda. Cilj nam je bio da sve što mi kao Hrvatska gospodarska komora radimo bude vrlo transparentno i dostupno našim članicama. Usluge se mogu koristiti iz svog radnog mjesta ili udobnosti vlastitog doma, kazala je na konferenciji za medije Sanja Šimić.  

Ukupna vrijednost projekta je 28.694.815,68 HRK od čega 85%, odnosno 24.390.593,32 HRK, sufinancira Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a preostalih 15% Hrvatska gospodarska komora kao korisnik projekta. Prije izvedbe napravljena su sekundarna istraživanja kojima je istražen dosadašnji model austrijske, njemačke, britanske i nekih drugih gospodarskih komora koje su preko digitalnih platformi razvile svoje proizvode i usluge, s tim da je digitalnakomora.hr prilagođena zahtjevima i potrebama hrvatskog tržišta.

- Siguran sam da će ova aplikacija pomoći zadarskih gospodarstvenicima da na laki način dođu do informacija koje su im neophodne u njihovom poslovanju, a poglavito manjim tvrtkama i mikro poduzetnicima, zaključio je Jurin.

Događanju su prisustvovali i predstavnici ŽK Šibenik i ŽK Otočac te Ureda HGK Knin.