Građevina je bila jedina djelatnost koja je bila izuzeta iz bilo kakvih preporuka, mjera ili epidemioloških odluka tijekom korona epidemije. Čak su i poslovi u poljoprivredi bili zabranjeni dok nije proradilo zrno nečije pameti i utjecaja.

I sada se građevina stavlja na pijedestal čak i ispred turizma, odnosno mira domaćih ljudi i gostiju tijekom ljetnih dana u mjestima i gradovima uz more. Nema spavanja jer građevinari moraju raditi od zore da ih ne uhvati ljetna žega. U čijem interesu je zahtjev Hrvatske gospodarske komore prema Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja da lokalnoj samoupravi pošalje preporuku o ukidanju zabrane izvođenja građevinskih radova u ljetnom razdoblju, priopćeno je u četvrtak iz HGK.

„Zahtjev smo poslali u ime građevinskih kompanija kojima je korona kriza bitno otežala uvjete rada. Za trajanja pandemije HGK se uspjela izboriti da se gradilišta ne zatvaraju i da što prije otvore trgovine građevinskim materijalima i opremom, što je očuvalo aktivnost i radna mjesta u branši, istaknula je u priopćenju potpredsjednica HGK za graditeljstvo, promet i veze Mirjana Čagalj.

Kako se navodi, "potpuni prekid svih zemljanih i konstrukcijskih radova otežao bi oporavak i realizaciju zakazanih radova, a to bi nanijelo dodatnu financijsku štetu i posljedično dovelo do otpuštanja velikog broja radnika".

Prema trenutnom Zakonu o gradnji, gradovi i općine mogu samostalno donositi odluke o zabrani radova, ali iz Sektora graditeljstva i komunalnog gospodarstva HGK poručuju da su zbog pandemije ostvareni iznimni uvjeti te da se uz ishođenje potrebnih odobrenja i suglasnosti lokalnih vlasti mora omogućiti nastavak aktivnosti.

„Ukidanje zabrane znatno bi pomoglo graditeljstvu i srodnim granama, a pri tom ne bi ozbiljnije ugrozilo turističku sezonu koja će zbog objektivnih razloga biti nešto skromnija", pojasnila je Čagalj.