Ravnateljica škole Voštarnica, Irena Dukić uopće ne sumnja de je to ova jesen kad će stotinjak učenika i osoblje te škole preseliti u novi Centar Mocire.

- Mi smo napravili troškovnik opreme i ne vidim nikakvog razloga da prostor namijenjen za našu školu, kao i za vrtić Latica, neće biti spreman za otvaranje s početkom školske godine, ističe ravnateljica škole.

Boravak i školovanje učenika s većim teškoćama u razvoju nastavit će se u velikom prostoru, sa svim mogućim sadržajima, opremom i uvjetima koji će omogući teacch, znanstveno dokazan pristup djeci s već većim teškoćama u razvoju. Njih je ove školske godine 100, a na jesen će ih, na žalost, biti 109.
Polovica učenika škole Voštarnice su ona s autističnim spektrom poremećaja. Sve je više takve djece u mlađoj dobi, navodi ravnateljica škole, uz podatak da je prije 10 godina škola imala 67 učenika. Oni su podijeljeni prema kategorijama i programima u dobi od 7 do 21 godinu.

Škola Voštarnica seli iz zgrade uz Tankerkomercovu marinu u kojoj su imali 620 kvadrata u prostor od 2400 metara četvornih u kojem će biti učionice od 35 do 50 kvadrata.- Etažiranjem smo dobili još 200 kvadrata. Imamo zajedničko dvorište, sportsko igralište i dvoranu, kao i blagavaonicu, navodi ravnateljica Dukić. I ono što je najvažnije - prvi put će imati zaštitne radionice i to četiri, za osobe s invaliditetom.

- Raskošan je to prostor, dodaje ravnateljica, ali im je nužan za rad s tom djecom i za produžen boravak. Ravnateljica Dukić nam je opisala kako se primjenjuje teacch metoda kroz četiri odvojene zone u prostoru od 46 metara četvorni, koliko su najveće učionice. U tvrdnji kako će to biti najsuvremenija ustanova u Hrvatskoj, ravnateljica Irena Dukić potkrijepljuje s velikim prostorom i  najnovijom opremom. Teško da bi se sada gradio takav prostor sa širokim hodnicima u prizemlju bez ikakvih arhitektonskih barijera za pristup učenika od kojih su neki i invalidi. Zadovoljna je  ravnateljica  i s ugodnim novim bojama fasade kojima je kao cjelina izdvojena škole Voštarnica u kompleksu Centra Mocire.

Zgrada u kojoj su od 1976. godine izvana izgleda kao sivi dom u odnosu na četiri puta veći prostor sa sadržajima na kojima bi im pozavidjele mnoge škole, a kamoli ne specijalizirane ustanove u kakve spada škola Voštarnica.